Kullanıcı Kaynaklı İçerik ile SEO Yapmak
28 Şub, 2016 23:52 tarihinde eklendi

Kullanıcı Kaynaklı İçerik ile SEO Yapmak

Kullanıcı Kaynaklı İçerik ile SEO Yapmak

Bu, belli bir izleyici grubuyla ilgili daha derinlikli bilgi sahibi olmak, müşterilerle/ izleyici kitlesiyle bağ kurmak ya da hedef kitleyle kurum arasında sadakat oluşturmak amacıyla herhangi bir dijital pazarlama kampanyası stratejisi olarak kullanılabilir. Sıklıkla gözden kaçan kullanıcı kaynaklı içeriğin sosyal SEO (Search Engine Optimization) faydaları.

Birçok kuruluş, kullanıcı kaynaklı içerik verilerine, yalnızca kullanıcıların kontrolündeki bir şeymiş gibi bakıyor ve bu yüzden SEO sıralamasını yükseltecek olan online diyalogu (conversation) geliştirecek spesifik adımlar atma fırsatını kaçırıyor.

SEO için kullanıcı kaynaklı içerik güçlü ve değerli bir varlık. Socialmediaexplorer.com sitesindeki bu yazı, biraz çabalayarak hem SEO sonuçlarını yükseltmek hem de kullanıcı deneyimini geliştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor.

Kullanıcı kaynaklı içeriğin esasları

Kullanıcı kaynaklı içeriğin amacı şunların ifadesi ve paylaşımını sağlamak:

  • Problemin ele alınması (problem processing)
  • Haber
  • Araştırma
  • Sosyal gevezelik
  • Tüketiciyle olan ilişkiyi geliştirme

Kullanıcı kaynaklı içeriğe dönüştürülebilen içerik formları ise -bunlarla sınırlı olmamakla birlikte- şöyle sıralanabilir:

  • Soru-Cevap veritabanları
  • Dijital video
  • Blog
  • Podcast
  • Açık Forumlar
  • İnceleme/ eleştiri siteleri
  • Sosyal Ağlar/ Sosyal Medya Çevreleri (Twitter, Facebook, Pinterest, Google+)
  • Mobil Fotoğraf/ Video
  • Wiki’ler

Kullanıcı kaynaklı içeriğin rolü ve sosyal SEO ile ilişkisi

Sosyal SEO, arama sonuçlarındaki görünürlüğü artırmak amacıyla tüm sosyal kanalların en iyi şekilde kullanılması anlamına geliyor. Dolayısıyla kullanıcı kaynaklı içerik, herhangi bir sosyal SEO kampanyasının vazgeçilmez bir bileşeni. Neden? Çünkü kullanıcı kaynaklı içerik platformları, sosyal izleyicileri çeken hatta tabiri caizse ayartan yerler. Bunu da belli bir dijital kampanya için arama sonuçlarındaki görünürlüğü maksimize etmek yoluyla gerçekleştiriyor. Tam olarak ne zaman mı? İzleyici belirli bir çevreyle etkileşime geçtiğinde, bir diyalog ya da herhangi bir tepkisel davranış yoluyla bir içerik ürettiğinde.

Kullanıcı kaynaklı içerik üretimiyle ayda en az bir defa meşgul olan kişi sayısının 2008-2013 döneminde 32 milyon kişi arttığı söyleniyor.

Tüketicilerin artan biçimde kullanıcı kaynaklı içerik çevrelerini kullanması da markaların, dijital pazarlama ve arama stratejilerinin yeniden şekillenmesine neden oluyor.

Kullanıcıların içerik üretme motivasyonları

Kullanıcı kaynaklı içerik, belli kişilerin gözetiminde olan ve bir yöneticisi bulunan WebMD ya da Wikipedia gibi dijital çevrelerde ya da bazı markaların alanlarında doğrudan ya da dolaylı olarak üretilebilir.

Peki kullanıcıların içerik üretmekteki motivasyonları neler olabilir?

Akranlarıyla/ Eşdüzeydekileriyle temas kurmak : Kullanıcılar kendileriyle benzer düşünen insanlara ulaşmak, çeşitli konularda tartışmak, kişisel görüşlerini paylaşmak ister. Kullanıcılar, içerik üretmenin karşılığında bir şey kazanmazlar. (Bunun en iyi örneklerinden biri iVillage.)

Kendini ifade etmek : Kullanıcılar kişisel görüşlerini paylaşır, sevdikleri, sevmedikleri şeylerden bahseder. E-ticaret devi Amazon bunun güzel bir örneği. Kullanıcıların etkileşimlerinin temel prensibi, aynı ya da benzer ürünlerle ilgilenen kullanıcılarla iletişime geçmek, onları bilgilendirmek.

Ün ya da prestij : İçerik, kullanıcılar tarafından bir kar amacı güdülmeksizin üretilir ancak hedef daha çok kişisel ün, kendisi gibi düşünen kitleye ulaşma, kendini ifade etme, networkünü genişletme, etc olarak sayılabilir.

Maddi kazanç / Ödül : Kullanıcılar ya bir markanın beklentileri doğrultusunda çeşitli formlarda içerik üretir ya da mevcut içeriği kişisel temasları yoluyla genişletir ve bunun karşılığında bir şey kazanır. (Peugeut Panama tarafından düzenlenen, kazananları bir ödülün beklediği yarışma buna örnek)

Kullanıcı kaynaklı içerik üretimini özendirecek noktalar

Bireysel kullanıcılar için:

  • Kişisel görüşlerini paylaşmak
  • Bir topluluğun parçası olmak
  • Statü sahibi olmak

Ödül kazanmak : Kullanıcı kaynaklı içerik teşviki için puan sistemi benimsenebilir ve en iyi cevapları veren kullanıcıları ödüllendiren soru-cevap platformları oluşturulabilir, Yahoo Answers gibi. Somut ödüller sunmak, doğrudan sonuçları olan yarışma, çekiliş, vb etkinlikler düzenlemek kullanıcı ziyaretini ve kullanıcı kaynaklı içerik üretimini artıran eylemler.

Son soru şu : Markalar neden kullanıcı kaynaklı içeriği sosyal SEO kampanyalarına dahil etmeli? Müşterilerle ilişkilerini geliştirmek ve arama sonuçlarındaki görünürlüklerini artırmak için. Tüketicilere herhangi bir ürün ya da konu hakkında kendilerini ifade etme olanağı sunmak, dolayısıyla marka çevresinde geçirdikleri zamanı artırmak için.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *