Google yine diğer arama motorlarından koyduğu farklardan biri ise sihirli sözcükler. Google, arama motoru hizmetinin yanında bu tarz şeylerle kullanıcılarına eğlenceli şeyler sunma peşinde. Google aynı zamanda bu tarz şeylerle kendini oldukça gizemli hale getiriyor.
Sihirli sözcüklerden bahsedecek olursak, Google arama motorunda bazı sözcükleri aratınca şaşırtıcı şeylerle karşılaşabiliyorsunuz. İşte bu sözcükleri sizler için derledik:
Google Gravity: Bu sözcüğü Google arama çubuğuna yazıp ardından “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna tıklarsanız sayfadaki butonlar, logolar, fotoğraflar, arama sonuçlarının yere düşeceğini göreceksiniz. “Gravity” yani yerçekimi aktif olacak.
NOT: Google, “Anında sonuçlar” özelliğini getirdiğinden beridir ana sayfada “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuyla arama yapılamamakta. Bundan dolayı Google Gravity özelliğini denemek istiyorsanız “Anında Sonuçlar” isimli Google özelliğini kapatmalısınız. Nasıl kapatacağınızı bilmiyorsanız Google arama motoru ayarları makalemizde anlattığımız yazıdaki yönergeleri takip ederek kapatabilirsiniz.
Let me Google That For You: Türkçe anlamı “Sizin için Google’da biz arayalım” anlamına gelen bu cümleyi Google’ın arama kutusuna yazıp “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna bastığınız takdirde karşınıza bazı kişiler için anlamlı bir mesaj hazırlayabileceğiniz bir sayfa gelecek. Bir konuyu araştırmadan, direkt başkalarına soran kişilere, bu sayfadan bir arama hazırlayıp URL adresini atın. O adreste, sırasıyla Google’da arama kuytusuna yazdığınız kelimeleri girip, arama butonuna basacaktır. Ardından bu kişiyi “Bunu yapmak çok mu zordu?” diye kutu içindeki bir yazı 3-4 saniye bekledikten sonra Google’ın arama sayfasına yönlendirecektir. Bu da o kişiye anlamlı bir gönderme olacak. Bunu mutlaka demenizi tavsiye ederiz.
NOT: “Kendimi şanslı hissediyorum” butonuna basmakta sıkıntı çekiyorsanız, Google’da normal arama yapıp gelen sonuçlardan ilkine tıklayarak da bu sayfaya ulaşabilirsiniz. Başka bir çözüm için yukarıda “Google Gravity” için eklediğimiz nota göz atabilirsiniz.
Recursion: Bu kelimeyi aradığınızda, Google’ın sürekli olarak size “Bunu mu demek istediniz: Recursion” şeklinde bir uyarı verecek. “Recursion” kelimesinin anlamı sonsuz bir şekilde tekrar etme olduğundan dolayı, bu sözcüğe böyle bir özellik vermiş.
Do a Barrel Rool: Bu sözcüğü arama kutusuna yazdığınızda, sayfanın bir kez 360 derece döndüğünü göreceksiniz.
Anagram: Anlamı bir kelimenin harfleriyle başka bir kelime oluşturmak anlamı gelen “Anagram” kelimesini Google’da arattığınızda size “Bunu mu demek istediniz: Rana Gam” şeklinde bir uyarı veriyor.
Google in 1998: Bu kelimeleri aratıp, Google’ın açıldığı tarihteki(1998) halini görebilirsiniz. O zamandan bu zamana Google’ın ne kadar değiştiğine tanıklık etmek hoşunuza gidecektir. Ancak bu arama, sadece İngilizce aramalarda geçerli oluyor. Yani Google’ın Türkçe sayfasından bu aramayı yaptığınızda karşınıza normal sonuçlar gelecektir. Bundan dolayı dilinizi İngilizce yapabilir veya yazının başında bahsettiğimiz “Google NCR” sayfasından arama yaparak Google’ın eski halini görebilirsiniz.
Askew veya Tilt: Kelime anlamı “eğim” anlamına gelen bu kelimelerden herhangi birini arattığınızda sayfanın biraz yamulduğunu göreceksiniz. Bu da Google’ın oldukça güzel ayrıntılarından birisi.
The Loneliest Number: Türkçe anlamı “En yalnız sayı” anlamına gelen bu kelimeyi Google’da arattığınızda hesap makinesi şeklinde “1” cevabını veriyor.
Atari Breakout: Eski zamanların efsane oyunlarından olan “Breakout” adlı oyunu, Google’da “Atari breakout” şeklinde arattığınızda oynayabilmeniz mümkün. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta bu aramayı normal Google aramasında değil, Google’ın görsel arama sayfasından yapın. İlk başta karşınıza normal görseller gelecek fakat kısa bir süre sonra bu oyun tarayıcınız üzerinde açılacaktır.
Bir Cevap Yaz