İnternet yaygınlaştıkça ve internet üzerinden yapılan işlemler çoğaldıkça internet sitelerine reklam verenlerin sayısı da artmaktadır. Adı çokça duyulan Google vergisi ise internet ortamında bir reklam verme ya da internet reklamı verilmesine aracılık edilmesi halinde bahse konu kişilerin elde ettiği kazanlardan %15 stopaj alınmasıdır. Bu vergi kararı, 18 Aralık 2918 tarihli olup 476 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe konmuştur.
Kararın resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte 2019 yılının ilk gününden başlayarak bu kişilere vergilendirme işlemi uygulanmaya başlandı. İnternet üzerinden verilen reklamlar için vergi usul kanunu kapsamında, vergi kesintisinin %15 civarında yapılacağına karar verildi. Kurumlar vergisi kanunu içinde olan bu vergi uygulanmaya devam etmektedir.
Özetle Türkiye içerisinde internet reklamı veren bir kimsenin reklam tutarı 100 TL ise bu tutarın 15 TL’sini vergi olarak ödemek durumunda olacaktır. İnternete gidecek miktar ise bu durumda 85 TL olacaktır. Google vergisi uygulamasına karşın Google’ın karşılık olarak Türkiye’den verilen reklamların fiyatlarına zam yapıp yapmayacağı merak konusu olmaktadır. 1 Ocak 2019 tarihinden bu yana bu vergilendirme uygulanmaktadır.
Google Vergisi Neden Getirildi
Yapılan araştırmalara göre dijital reklam kapsamında yapılan her 1 TL milli gelire 17,2 TL tutarında yansımaktadır. Bu oldukça ciddi bir rakam olup katma değeri bu denli yüksek olan bir alanın vergilendirilmesi kritik bir nokta olmaktadır. Vergilendirme ile haksız rekabetin engellenmesi, sektörün gelişiminin sağlıklı yaşanmasının desteklenmesi ve vergisiz gelir elde edilmesinin önlenmesi hedeflenmiştir. Google vergisi, bu ihtiyaçlara cevap niteliği taşıyan bir potansiyeldedir.
İnternetin dünyasının hızla ve önüne geçilemez şekilde gelişen – değişen teknolojilere uyum sağlayarak var olan vergi sisteminin de değişip gelişmesi gerektiğini ifade eden yetkisi Mahmut Kurşun, bu vergilendirmenin gerekliliği üzerinde durmuştur. Buna göre verilen reklamlardan herhangi bir vergi ödenmediği için ister kişi bazında ister kuruluş bazında olsun bunlar, vergi verenler karşısında rekabet avantajı kazanmaktaydı.
Rekabet avantajının yanı sıra devlet de bu durum nedeniyle gelir kaybına uğramaktaydı. Bu sebepler Google vergisi düzenlemesinin yapılmasında önemli bir etken olmuştur. Böylece devletin gelirine katkı sağlanırken rekabet ortamının da daha adil ve sağlıklı olacağı düşünülmektedir. Vergi verenlerin artık rekabete geride başlaması gibi bir durum böylece olmayacaktır.
Ayrıca yetkili Kurşun, dijital reklamcılığın ciddi teknolojilerin ve zengin alternatiflerin bulunduğu, kompleks bir ekosistem olarak tanımlamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, katma değeri bu kadar yüksek olan bir sektörün istihdam ile ekonomik gelişme kapsamında da kritik bir rol oynadığı göz önünde tutulmaktadır. Bu denli önemli bir sektör hakkında düzenlenme yapılması kaçınılmazdır.
Google Vergisine Google’ın Tepkisi Ne Oldu
Bilindiği üzere aynı şekilde sosyal medyada fenomen olup para kazanan kişiler de vergilendirilmeye tabi tutulmuştu. Bu fenomenler aracılığıyla reklam veren kişi ve kurumlar da aynı şekilde vergilendirmeye dahil edilmektedir. Sosyal medyadaki platformlarda yayınlanan bu reklamların denetimli şekilde yapılması da bu şekilde daha kolaylaşması beklenmektedir. Yurt dışında kurulu bulunan ve sağladıkları aracılık hizmetleriyle reklam verilmesine ön ayak olanlar da Google vergisi kapsamında değerlendirilmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de sosyal medya platformları ile kurulu yayıncıların bağlı olduğu alan vurumlar vergisiydi. Bu nedenle vergilendirmelerde; YouTube, Facebook, İnstagram ve Google gibi büyük şirketlerden vergi kesintisi yapılmıyordu. Bu formül, aracı şirket ya da kişiler bağlantısıyla da olsa bu şirketlerden vergi almayı mümkün kılmaktadır. Türkiye’de en çok kullanılan arama motorunun Google olduğu hesaba katılırsa bu önemli bir gelişmedir.
2017 yılının verilerine göre Google %15 büyüme göstererek reklam pazarlarından kazanımı 815 milyona kadar ulaşmıştı. Sosyal medyada kaydedilen büyüme oranı ise %30 olmuş ve reklam pazarı 340 milyona ulaşmıştır. Bu hesaba göre 2017 yılında 450 milyonluk bir vergi kaybının yaşandığı görülmektedir. Google vergisi düzenlemesi ile kaydedilen bu rakam belli bir kısmı vergi mükelleflerinden karşılanmış olacak.
Yapılan düzenlemeye Google tepkisini, kararın yürürlüğe girişinden 3.5 ay sonra göstermiştir. Ancak bu tepki olumlu yönde olmuş, gönderilen e-posta ile artık Google’ın reklam hizmetleri kapsamında İnternet Reklamları Vergisi olarak geçen vergiyi ödeyeceği belirtilmektedir. Ayrıca Google şimdilik bu verginin ortaklarına yansıtılmayacağını da beyan etmektedir. Tersi belirtilmediği sürece de bu kararın 30 Eylül 2019’a kadar uygulanacağını taahhüt etmektedir.
Bir Cevap Yaz