Blogger Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları
4 Eyl, 2014 2:10 tarihinde eklendi

Blogger Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Blogger Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları

Google tarafından ücretsiz olarak sağlanan microblog servisi Blogger, tüm ayrıntıları ile sağladığı avantajları ve dezavantajları değerlendireceğiz. Blog siteniz için bu servisi yani Blogger’i kullanmak konusunda kararsızsanız yazımızın tamamını okumanızı tavsiye ederiz.

Öncelikle bu hizmeti kullanmanız için diğer hizmetleride kullanırken kullanabileceğiniz Google hesabına sahip olmanız gerekiyor bu ücretsiz bir Blog site sağlayıcısı Blogger’in, size getirdiği birçok avantaj var. Fakat bazı dezavantajları olduğunu da söyleyebiliriz. WordPress veya herhangi bir blog sistemi ile Blogger arasında kalmışsanız, kararınızı doğru bir şekilde verebilmeniz açısından bununla ilgili detaylı bir inceleme yaptık.

Ücretsiz Olarak Kullanılması

Tüm avantajların aslında dolaylı yoldan asıl kaynağı ücretsiz olması. Blogger’ın ücretsiz olması nedeniyle sitenizi bu serviste barındırmanız sizi birçok zorluktan ve masraftan kurtarıyor.

Çoğu Hosting Firmasından Daha Kaliteli Hizmet Sağlaması

Örneğin .com, .net, .org veya benzer uzantılarda kendi alan adınız var diyelim. Bunu Blogger’a bağlayarak kullanabilirsiniz. Yani sadece “.blogspot.com” uzantısına mahkûm değilsiniz. Bu sayede, Blogger’i dilediğiniz alan adıyla ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Trafik (Bandwidth) Derdiniz Yok

Blogger’in sağladığı en büyük avantajlardan birisi trafik yani aylık trafik derdinin olmaması. Yani örnek verirsek bir hosting alıp ardından başka bir blog scripti kurduğunuzu varsayalım. Aldığınız hosting hizmetinin size verdiği aylık trafik limiti yetmediği zaman siteniz otomatik olarak kapatılıyor. İşte bu durum Blogger servisi için geçerli değil. Ücretsiz olduğundan dolayı ne kadar ziyaretçi gelirse gelsin, ne kadar trafik harcarsanız harcayın hiçbir problem olmuyor. Yani Blogger’i kullanmanız ile hosting masrafından kurtulmuş oluyorsunuz.

Güvenliğiniz ve Sitenizin Aldığı Saldırılar (Webmasterlar arasında DDoS)

Bu da bloggeri tercih etmeniz için en önemli faktörlerden biri. Hizmet tamamen Google tarafından sağlandığından dolayı sitenizin hacklenme ihtimali oldukça düşük. Bu tür konularda Google kesinlikle taviz vermiyor. Tek dikkat etmeniz gereken nokta Google hesabınızı korumak. Bu da oldukça kolaydır. Google hesabını telefon, e-posta, sağlam bir şifre ile koruduğunuz zaman çalınabilmesi pek mümkün değil.

Bir diğer nokta ise saldırgan kişilerin botnet veya DDoS gibi saldırılara karşı savunmanız olması. Eğer normal bir hosting kullanıyorsanız, herhangi bir saldırgan kişi yüklü miktarda sitenize saldırı yaptığında, siteniz yavaşlayacak ve aylık trafik limitiniz dolacak. Dolayısıyla siteniz kapanacak. Bu tarz saldırıları önleyebilmek için belli bir ücret karşılığı ile koruma almanız gerekecek. Sitenizi kendiniz sağlamak yerine Blogger’i kullanırsanız, yine Google avantajından dolayı saldırganların siteyi çökertebilme ihtimalini minimuma indirmiş olursunuz. Yani trafik derdinin olmaması nedeniyle ve Google’ın sağlam altyapısı ile saldırganların sitenize DDoS ve botnet gibi saldırı yöntemiyle yavaşlatması veya çökertebilmesi pek mümkün değil.

Kişiselleştirme ve Özgürlük

Bir blog sitesi sağlayıcısı olarak Blogger, bu konuda yapabildiğinin en iyisini yapıyor. Blogger, size sunduğu hazır temalar dışında size tasarım yapma hakkı da veriyor. Sitede yer alan editörden, CSS ve HTML kodlama dilinden anlıyorsanız sitenizin tasarımını dilediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz.

Ancak her ne kadar en iyi yapabileceği bu olsa da bu konuda tam olarak yeterli değil. Çünkü normal bir hosting alıp sitenizi buraya kurduğunuzda dilediğiniz blog scriptini veya başka şeyleri isteğinize göre kurup silebilirsiniz.

Mesela WordPress kurduğunuzda dilediğiniz eklentiyi kurup sitenizdeki bazı işlemleri kolay hale getirebilirsiniz. Ancak bu Blogger açısından mümkün olmadığından bu konuda bir dezavantaja sahip olduğunu söyleyebiliriz.

İçerik Kısıtlaması

Blogger’ın bir diğer dezavantajı ise içerik konusunda bazı kısıtlamalar yapması. Aslında bu durum sadece Blogger için değil tüm siteler için geçerli. İçerik kısıtlamasından kastımız, Blogger’ın yasal olmayan yani warez tarzı içeriklere yer verilen blog sitelerini kapatması. Bir örnekle daha somut hale getirelim, hosting ve alan adı alıp sitenize blogger dışında bir blog scripti kurdunuz. İçerik olarak yasal olmayan şeyler barındırıyorsunuz. Hosting sağlayıcınız bir gün bu durumdan dolayı hizmetinize son vermek isterse bile yedeklerinizi alıp başka bir hosting alarak kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ancak bu durum Blogger için geçerli olunca blogun tamamen kapatılacağından dolayı içeriklerinizi alıp aynı şekilde başka bir yere aktaramıyorsunuz.

Blogger Kullanmalımıyız?

Eğer siteniz sadece blog amaçlı olacaksa ve blog sitenizde yasal olmayan içeriklere yer vermeyecekseniz Blogger’i kullanmanız oldukça avantajlı olacak. Ancak tam tersi şekilde sitede sadece blog değil başka şeyler de barındırmayı düşünüyorsanız ve yasal olmayan içeriklere yer veriyorsanız Blogger servisini kullanmanız pek doğru olmaz. Yani bu sizin açacağınız blog konusuna ve türüne göre değişebilir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *