Kötü Amaçlı Yazılım
24 Eki, 2015 11:58 tarihinde eklendi

Kötü Amaçlı Yazılım

Kötü Amaçlı Yazılım

Yaşamımızın her alanında internet kullanımı göz ardı edilemeyecek kadar fazla. Hayatımızın her anında ve her koşulunda internetten yardım alıyoruz. Merak ettiğimiz konuları arama motorlarına yazarak, çeşitli cevaplar arıyoruz. Aynı zamanda kendimize sayfalar, siteler, bloglar, profiller açarak da bu sanal dünyayı yeri geliyor yönetiyor, yeri geliyor sadece katkı sağlıyoruz. İşte tam bu sırada işlerimizi zorlaştıran veya engelleyen bazı virüs veya programlar oluyor. Bunların genel adına kötü amaçlı yazılım deniyor.

Kötü Amaçlı Yazılım Nedir?

kotu-amacli-yazilimKötü amaçlı yazılım, bilgisayarınıza ve oradan da sitenize, bloğunuza veya sayfanıza zarar veren bütün yazılımlara verilen isimdir. Bu kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarınıza bulaşarak bilgilerinizin çalınmasına, sizin yerinize e-maillerin gitmesine, sizi istenmeyen web sitelerine yönlendirmesine ve istenmeyen reklamlara neden olur. Bilgisayarınızı zaman içerisinde yavaşlatarak, doğru çalışmasına engel olur. Aşağıdaki en bilinen kötü amaçlı yazılım türlerini inceleyelim.

Virüs: Bilgisayarlar arasında kendilerini kopyalayarak çoğalan ve yayılan programlardır. Bilgisayarınızdaki verileri bozabilir veya tamamen yok edebilirler. Başka bilgisayarlara da ulaşabilmek için, sizin e posta programınızı kullanır veya sabit diskinizdeki tüm programları silerek sizi zor durumda bırakabilirler. Ayrıca internetten yapılan indirmelerden de bulaşabilirler. Bunlardan korunmak için, bilgisayarınızı her zaman güncel tutmalı, koruyucu programlar kullanmalı ve bilmediğiniz, güvenmediğiniz sitelere girmemeli, o sitelerden bir şeyler indirmemelisiniz.

kotu-amacli-yazilim-1Solucan: Solucan denen bu virüs çeşidi genellikle forum siteleri, e posta, korsan DVD ve CD oyunları ve kaynağı belli olmayan programlar sayesinde bilgisayara bulaşırlar. Bu virüs çeşidi de kendini kopyalayıp bilgisayardan başka bilgisayarlara bulaşarak yayılır. Fakat bunu ilk maddeye göre otomatik bir şekilde yapar. Solucanlar bir kez bilgisayarınıza bulaşınca, kendi kendine ilerleyerek bilgisayarınızı çöküşe kadar götürebilir.

Casus Yazılım: Sizin haberiniz olmadan, bilgilerinizi alan veya çalan kötü amaçlı yazılımlardır.

Reklam Yazılımı: Bilgisayarınıza yerleşerek kendi kendine sayfalar açan, reklamlar gösteren ve bu reklamları bilgisayara indiren bir yazılım türüdür.

Truva: adından da anlaşılacağı gibi, aslında bilgisayarınıza yararlıymış gibi görünür fakat zarar verirler ve yüklemeden sonra bilgilerinizi çalarlar. Bu gerçekten yıkıcı bir programdır.

Kötü Amaçlı Yazılımdan Nasıl Korunulur?

Bilgisayarınızdaki işletim sistemini devamlı güncel tutun. Microsoft ve Apple kendi işletim sistemleri için, zaman zaman güncellemeler yayınlar ve yaparlar. Bu güncellemeleri Microsoft – Windows için “ Windows Update ” isimli özelliği kullanarak, Apple – Macintosh için ise “ Software Update ” özelliğini kullanarak indirebilirler. Bunun dışında mümkün olduğu sürece bilgisayarınızı yönetici olarak çalıştırmaktan kaçının. Bir şeyler indirmeden önce ve bir yerlere tıklamadan önce çok iyi düşünün. E postanıza gelen tanımadığınız veya güvenmediğiniz e postaları ve eklerini açarken 2 kere düşünün. Karşınıza çıkan ve bir şeyler indirmenizi isteyen pop-up’lara tıklamayın. Dosyalarınızı veya başkasından gelen dosyaları paylaşırken dikkat edin ve son olarak devamlı bir virüs koruma programı bulundurup bunun kullanın.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *