Ücretsiz internet tarayıcısı Google Chrome yazılımsal olarak Chromium tabanlıdır. Dünya üzerinde en çok kullanılan tarayıcılar arasına giren Google’ın sunduğu bu tarayıcı, birçok özelliğe sahip. Kurulumu hakkında ve bilinmeyen güzel yönlerini yazının devamında sizlere sunacağız.
Google Chrome Kurulumu
Google Chrome tarayıcısını kurabilmek için ilk olarak bilgisayarınızın sistem gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeniz gerekir:
- 512 MB Ram
- Windows için; Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8
- Linux İçin; Fedora Linux, Ubuntu 12, Debian 7+ veya Mac için, Mac OS X 10
- Intel Pentium 4 İşlemci
- 400MB Boş Disk Alanı
Yukarıda yer alan bilgiler minimum sistem gereksinimleridir. Bilgisayarınız bu özelliklere veya daha yukarısına sahipse Google Chrome tarayıcısını kurabilirsiniz. Google Chrome kurulumu için:
- http://www.google.com.tr/intl/tr/chrome/ adresine Google Chrome Tarayıcı sayfasına girip “Chrome’u indirin” butonuna tıklayın.
- Hizmet şartlarına göz attıktan sonra “Kabul et ve yükle” butonuna basıp ilerleyin.
- İndirmeniz otomatik olarak başlayacak. Eğer indirme başlamaz ise sayfada yer alan “Yeniden indirmek için buraya tıklayın” yazısına tıklayarak yeniden indirmeyi deneyin.
- İndirdiğiniz “ChromeSetup.exe” dosyasını açın.
- Kurulum otomatik olarak başlayacak. Yaklaşık 5 dakika içerisinde kurulumun bitmesini bekleyin.
Bu adımları takip ederek Google Chrome tarayıcısını bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Ancak sadece bilgisayarınıza değil akıllı telefonunuza da bu tarayıcıyı kurabilirsiniz. Telefonunuz Android işletim sistemine sahipse Google Play Mağazası sayfasından, iOS işletim sistemine sahipse iOS Uygulama Mağazası sayfasından ücretsiz olarak uygulamayı edinebilirsiniz.
Özellikleri
Google tarafından zamanla geliştirilmeye devam eden bu tarayıcının birçok bazı yararlı özelliği var. Neden bu tarayıcıyı tercih etmeliyim sorusuna karşılık, ne tarz kolaylıklar sağladığı hakkında size bazı bilgiler vereceğiz.
Tarayıcınızın Tamamen Çökmesine Son
Bu özellik, bir sekmenin donup hata vermesi sonucu eğer çökme problemi olursa tüm tarayıcıyı değil, sadece o sorun çıkartan sekmeyi kapatabilmesi. Şu anda diğer alternatif tarayıcılarda da bu özellik bulunsa bile, bu özelliği ilk getiren Google Chrome olmuştu.
Kullanışlı Olması ve Sade Arayüzü
Chrome, oldukça sade bir arayüze sahip. Tarayıcı, en üst kısımda bulunan sekmeler, adres bölümü ve sağ tarafında yer alan ayar butonu dışında ekranın tamamını açtığınız sayfaya yer veriyor. Ekranı gereksiz şeylerle kaplamayarak sade ve güzel bir görünüm sağlıyor.
Tabi herkes sade bir görünümü tercih etmeyebilir. Dilerseniz uzantılar ve farklı temalar kurarak da tarayıcıyı kendinize göre dizayn edebilirsiniz.
Adobe Reader’in ve Adobe Flash Player’in Kurulu Gelmesi
Chrome’un en sevilen özelliklerinden biri de bu. Örneğin, tam tarayıcıyı yükleyip kullanmaya başlayacağım derken bir video sitesine girdiniz. Normalde başka tarayıcıda Adobe Flash Player yüklü olmadığı için hatayla karşılaşacaktınız. Ancak Chrome’un içinde Adobe Flash Player kurulu olduğundan dolayı bu hatayla karşılaşmıyorsunuz. Aynı şey Adobe Reader için de geçerli. PDF uzantılı dosyaları ek bir program veya eklenti kurmadan Chrome’da sekme olarak sorunsuz görüntüleyebiliyorsunuz. Böylece tarayıcıyı yükleyince bu 2 önemli eklentiyi kurma derdinden kurtuluyorsunuz.
Sessiz Güncellemeler
Bu tarayıcıda gelen güncellemeleri belli aralıklarda tarayıcınız arka plandan otomatik olarak yükler. Bu da geniş düşünülünce Chrome’un faydalı bir özelliği olduğu anlaşılabilir. Çünkü diğer tarayıcılar sürekli güncellemeleri kullanıcılara hatırlatıp, güncellemeleri biz kullanıcılara yaptırdığından dolayı oldukça uğraştırıcı oluyor. Ancak Chrome sessizce, sizi rahatsız etmeden sürüm güncellemelerini yapması da sizi bir uğraştan kurtarmış oluyor. Tabi bu özellik, çok düşük veya eski bilgisayarlarda güncellemelerin habersiz şekilde yapıldığından dolayı kasma sorunu olabilir. Tabi normal bir bilgisayar için bu güncellemeler, bilgisayarı kullanırken hissedilmeyecektir.
Bir Cevap Yaz