Birçok start-up, para akışının projeyi ayakta tutmaya yetememesi sonucunda maalesef başarısızlıkla sonuçlanmakta. Fikir ne kadar güzel olsa da, hayatımızı ne kadar kolaylaştıracak olsa da, düzenli bir finansman sağlanamadığı takdirde projelerin sonu genelde hüsran oluyor. Başarısızlık, aslında start-up işinin doğasında var. Başarısızlık hissiyatından etkilenmeden tekrar tekrar denemek ve her seferinde bir önceki hatalardan ders çıkarır şekilde ilerlemek de öyle..
Özellikle, ülkemizdeki gibi sabit olmayan ve sürekli pahalılaşma yönünde ilerleyen bir ekonomi ile hayalleri hayata geçirecek finansmanı bulmak, bulduktan sonra da doğru kararlar ile projeyi yönetmek gerçekten zor bir iş. Dediğim gibi; başarısızlık, bu işin doğasında var. Elimizdeki en büyük koz ise, bizden önceki girişimcilerin yaptığı hatalardan ders alabilmektir.
Evdeki Hesabın Çarşıya Uymasını Beklemek
Bu hiçbir zaman olmaz. Mutlaka ekstra bir şeyler çıkar. İster finansal olarak ister de zamansal olarak yaptığımız hesap çok nadiren çarşıya uyar. O yüzden mutlaka bir “B” planı geliştirmek gerekli.
İlk Yatırımın Projeyi Tamamlamaya Yeteceğini Düşünmek
Projeye ilk alınan yatırım evet, büyük bir başarı ve harika bir histir. Ancak iş daha yeni başlıyor. Projeye almış olduğumuz yatırımları doğru kullanmalı ve yatırımcımız ile yaptığımız anlaşmaya sadık kalmak altın kurallardan biridir. Para, proje geliştikçe gelecektir ve gelişmenin de sonu yoktur.
Ego Patlaması Yaşamak
İlk yatırım alan proje olmadığımızı ve son olmayacağımızı anlamak gereklidir. Ego bizi körleştirir, objektifliğimizi bozar, kendimizi olmadığımız pozisyonlarda görmemize neden olur. Sektörü her zaman takip etmek, gelişmelerden haberdar olmak ve bunları kendimize göre uyarlamak büyük önem taşır.
Finansal Akışın Kontrolünü Kaybetmek
Evet, ülkemizde finansal stabilite yok. Kaygan bir zemin üzerine bir bina çıkarmışçasına finansman akışına ve kontrolüne sıkı bir denetim kurmak büyük önem taşır. İşin ucu kaçtı mı yolun bizi nereye götüreceği bellidir.
Büyüme Planının Net Olmaması
Projelerin geleceğinin nasıl olacağı ile hayaller kurabiliriz. Bunlar bizi motive eder ancak kesinlikle realist bir ilerleme planın yerini tutamaz. Projenin büyüme planının ve zamansal olarak hedeflerinin belli olması gerekmekte. Yoksa ne kadar sürede ne kadar yol almanız gerektiğini bilemez ve kaybolursunuz.
Gereksiz Para Harcamak
Yeni bir şeyler satın almak kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Ancak gereksiz şekilde harcanan ve hesabını tutulmayan para, projeyi her zaman gereksiz bir riske sokar. Unutmamak gerekir ki; büyük paralar, küçük paralardan meydana gelir.
Bir Cevap Yaz