Yenilenen güncellemeler ile Google Asistan 18 Mayıs 2016’da Google’in geliştirici konferansında açıldı. Google CEO’su SundarPichai Asistanın konuşma ve iki yönlü bir deneyim olarak tasarlandığını açıklamıştı. 2019 yılının başladığı zamanlarda da Google Asistan Türkçe dil desteğini bize sunmuştu. Google Asistanı playStore’da bulabilirsiniz. Şu an çoğu Android desteğine uyum sağlayabiliyor. Siri’ye benzeyen bu uygulama gerçekten insanların hayatını kolaylaştırıyor. Özellikle özürlü yada engelli insanlar için işler yapabiliyor. Google asistana tıkladığımız anda konuşmayı etkinleştirip bir şey demenizi bekliyor. Peki Google Asistanı nasıl açarız? Konuşturmayı etkinleştirmek için sadece “OKEY GOOGLE” demeniz yetiyor. Bunu dedikten sonra Google Asistan açılacaktır. Peki Google Asistan neler yapabilir?
- Sizler için mesaj gönderebilir. Google Asistanı açtıktan sonra mesaj gönder diyerek mesaj gönderebilirsiniz. Açılan pencerede size kime mesaj yollamak istediğinizi soracaktır. Rehberinizde kayıtlı olan isimi söyleyerek devam edebilirsiniz. Daha sonra size mesaj göndermek istediğiniz kişinin ayrıntılarını gösterecektir. Mesajınızı da söyledikten sonra size mesajı okuyup, göndermek yada değiştirmek istediğinizi soruyor. Ve son olarak gönder dediğiniz anda mesajınızı yollayıp ekrana gönderdiğine dair bir uyarı çıkarıyor. Bunu hem normal mesajlarda yani SMS’de hem de WhatsApp’da yapabiliyor.
- Telefon edebilirsiniz. Google asistanı açtıktan sonra telefon et dediğiniz anda kime telefon etmek istediğini soruyor. Tekrardan rehberde kayıtlı isimi söyleyerek anında arama yapabilirsiniz.
- Haberlere bakabilirsiniz. Haberlere bakma konusunda yardımcı ol dediğiniz anda size üç seçenek sunar. İster Dünya haberleri, ister bugünün haberleri, isterseniz de politika haberleri diyerek istediğiniz birini seçebilirsiniz. Herhangi birini seçtikten sonra size kolay görünümü ile haberleri sıralayacaktır.
- Hava durumuna bakabilirsiniz. Hava nasıl dediğiniz anda bulunduğunuz konumun hava bilgisini size en ayrıntılı şekilde getirecektir. İsterseniz de haftanın bir gün örneğin Cuma, cumartesi hava nasıl dediğinizde size o günün hava durumunu gösterecektir.
- Alarm kurabilirsiniz. Alarm kur dediğiniz anda size ne zaman kurmak istediğinizi soracaktır. Tek tek rakam söyleyerek ya da saat 9’a gibi kelimeler söylediğinizde alarmınızı kurup bildirimini gösterecektir.
- Google Maps kullanabilirsiniz. En işe yarar özelliklerinden biri de Google maps ile aynı anda çalışmasıdır. Örneğin yakındaki restoranlar dediğiniz anda sizin konumunuza en yakın restoranları ve puanlarını sıralayacaktır. İstediğiniz restorana tıkladığınız anda sizin için telefon etme, yol tarifi gibi özelliklerini açacaktır.
- Oyun oynayabilirsiniz. Örneğin başkent bulmaca ile konuş diyerek başkent bulmaca oyununu oynayabilirsiniz. Size ülkeleri sorup başkentlerini soracaktır. Hem genel kültür için hem de zaman geçirmek için kullanabilirsiniz.
- Fıkra anlattırabilirsiniz. Pek komik olmasa da yüzünüzde tebessüm ettirecek küçük fıkralar anlatacaktır.
- Not alabilirsiniz. Not al diyerek açılan pencerede notunuzu söyleyebilir kaydet dediğiniz anda notunuzu kaydedebilirsiniz.
- Müzik açtırabilirsiniz. İstediğiniz müzik türünde örneğin rap müzik aç diyerek Youtube’den müzik açtırabilirsiniz. Eğer ki Spotify kullanıyorsanız buradan da müzik açtırabilirsiniz.
- Hatırlatıcı oluşturabilirsiniz. Örneğin bakkala gitmeyi hatırlat dediğiniz anda size ne zaman hatırlatmak istediğinizi soracaktır. Yarın 9’da dediğiniz anda yarın için saat 9’a hatırlatıcı oluşturacak ve size bildirim yollayacaktır. Eğer ki yanlış oluşturduysanız hatırlayıcıyı sil diyerek iptal edebilirsiniz.
- Soru sorabilirsiniz. Merak ettiğiniz öğrenmek istediğiniz birçok soruyu Google Asistana sorabilirsiniz. Örneğin dolar dediğiniz anda doların kaç TL olduğunu size söyleyecektir. Ya da portakalda ne kadar c vitamini var derseniz size 100g portakalda ne kadar c vitamini olduğunu söyleyecektir.
- Google fotoğraflarında gruplandırma Örneğin selfie fotoğraflarımı göster diyerek galerinizde olan tüm selfie fotoğraflarını görüntüleyebilirsiniz. Bu sayede tek tek aramak yerine istediğiniz fotoğrafı anında bulabilirsiniz.
- Uçak saatlerini ve fiyatlarını sorgulat Örneğin İzmir uçuşları dediğiniz anda bulunduğunuz konumdaki hava limanından İzmir hava limanına olan uçuşları, saatlerini ve fiyatlarını söyleyip size gösterecektir.
- Televizyon ve bilgisayara aktarım yapabilirsiniz. Örneğin televizyon ile telefonunuzu eşleyip kara sevda şarkısını televizyon cihazımda çal derseniz şarkıyı televizyondan çalmaya başlayacaktır.
- Namaz vakitlerini öğrenebilirsiniz. Takvim yapraklarına bakmak yerine namaz saatleri diyerek bulunduğunuz konumda ki namaz saatlerini öğrenebilirsiniz.
- Burcunuzun haftalık yorumunu öğrenebilirsiniz. Öncelikle burç yorumcumu aç diyerek adınızı söyleyebilirsiniz. Daha sonra size hangi burç olduğunuzu soracaktır. Örneğin balık burcu dediğiniz anda size uzunca bir şekilde haftalık burç yorumunuzu okuyacaktır.
- Firmalarla konuşabilirsiniz. Yenilenen güncellemeler ile Vodafone, Anadolu sigorta, İş bankası gibi birçok şirket ve kuruluş ile iletişime geçebilirsiniz. Örneğin iş bankası için İş bankasıyla konuş dediğiniz anda sizi yönlendirecektir.
- Borsayı anlık olarak takip edebilirsiniz. Borsa dediğiniz anda size borsada ki gelişmeleri söyleyecektir.
- Film, dizi önerisi alabilirsiniz. Örneğin vizyonda hangi filmler var diyerek şu anda vizyonda olan filmleri öğrenebilirsiniz. Eğer ki beğendiğiniz bir film çıkarsa üzerine tıklayarak web sitesine gidebilir, bilet alabilirsiniz.
- İstediğiniz uygulamayı açtırabilirsiniz. Menünüz çok dolu ve uygulamaları bulmakta zorlanıyor iseniz örneğin Twitter’i aç diyerek uygulamaya girebilirsiniz. Yada hesap makinesini aç diyerek hesaplatma yaptırabilirsiniz.
- Fotoğraf çektirebilirsiniz. Fotoğraf çek diyerek uygulamayı açabilirsiniz. Birden fazla fotoğraf çekme programı varsa örneğin Snapchat vb. size hangi uygulamayı açmak istediğinizi soruyor. İstediğiniz birini seçtikten sonra uygulamayı kullanabilirsiniz.
- Alışveriş listesi yapabilirsiniz. Google Asistana girdikten sonra alışveriş listesi yap diyerek alışveriş listesi oluşturabilirsiniz. Size ne almak istediğinizi soracaktır. Yumurta, süt, peynir vb. yiyecekleri söyledikten sonra sizin için bir liste oluşturacaktır. Daha sonra bu oluşturduğu listeyi kaydedecektir. Alışveriş listemi göster dediğiniz anda size eklediğiniz ürünleri sunacaktır.
- Çeviri yaptırabilirsiniz. Örneğin çeviri yap diyerek istediğiniz dilde çeviri yaptırabilirsiniz. Siz Türkçesini söylersiniz Google Asistan ‘da sizin için çevirir.
Google Asistanın bir sürü özelliği daha bulunuyor. Ayrıca Google Asistan ile karşınızda bir insan var gibi konuşabilirsiniz. Google’nin yapay zekası gün geçtikçe daha çok şey öğreniyor. Örneğin yapay zekaya nasılsın, ne yapıyorsun, sevgilin var mı, beni seviyor musun, nerede yaşıyorsun gibi bir çok soru sorduğumuz zaman bize bir insan gibi cevap veriyor. Daha farklı bir sürü soru sorma mevcut. Google Asistan ayrıca sorduğunuz sorulara göre size konu ile alakalı arama seçenekleri de sunuyor. Örneğin köpekleri sever misin diye sorduğunuz zaman onların çok tatlı olduğunu köpekler hakkında ne öğrenmek istediğini size soruyor. Alt tarafta da size komik köpek videoları, köpek cinsleri gibi sonuçları çıkarıyor. İsterseniz elle dokunabilir isterseniz de bunu sözlü bir şekilde söyleyip arattırabilirsiniz. Şu anda Google Asistan güncellemesinde birçok hata da kapatılmış durumda. Google arama 7.11 veya sonraki sürümleri için de sistem gereksinimleri çok daha az oluyor. Şu anda 10 milyondan fazla telefonda bulunan Google Asistan bir sonraki güncellemeler ile çok daha fazla özelliğe sahip olacak. Bunu da bir sonraki yazımızda anlatacağız. Google Asistan ’in iyi yanları olsa da ufak tefek kötü özellikleri var. Örneğin dediğimiz kelimeleri tam olarak anlamıyor ve arattırmıyor. İstanbul Türkçesinin konuşulmadığı yerlerde bu büyük bir sıkıntı. Çünkü coğrafi konumlara göre lehçeler farklılık gösterebiliyor. Gürültülü ortamlarda ise arka plandan gelen sesleri yazdırabiliyor. Bunlara bir an önce çözüm bulunmalı.
Bir Cevap Yaz