Google Code Google tarafından yazılımcıların geliştirdikleri açık kaynak kodlu projeleri desteklemek için oluşturulmuş bir platformdur. Bu platform google code giriş sayfası dan ulaşabilir ve uygulama sayesinde eskiden yazdığınız kodlara host imkanı sağlayıp indirme linki verebilirdiniz.
Google yakın zamanda aldığı kararla 12 Mart 2015 tarihinden itibaren burada yeni üyelik ya da proje oluşturulma özelliğini kaldırdı. Platform kayıt olma özelliğini kaybetmiş olsa da CSS ve Javascript dosyalarından halen yararlanabilirsiniz. Ayrıca kayıtlı hesabınız varsa Mercurial, Svn, Git yapılarını kullanmaya devam edebilirsiniz. Google Code’un içinde barındırdığı Api’leri kullanarak uygulama geliştirebilirsiniz. Bunun sebebi GitHub ve Bitbucket gibi Google Code’a rakip olan platformların daha fazla rağbet görmesi oldu. 24 Ağustos 2015 tarihine kadar ise platformda yer alan projelerin kodlarını görebilecek, projeler hakkında araştırma yapabilecek ve Api’lere ulaşabileceksiniz. Ayrıca farklı kaynaklara erişiminiz de devam ediyor. 25 Ocak 2016’da ise platform tamamen kapatılacak. Bu tarihe kadar Google Code’daki verilerinizi başka bir platforma aktarmanız gerekiyor. Peki nasıl aktarabilirisiniz?
Google size bu konuda birtakım bilgiler veriyor. Verileriniz Github’ a aktarmak için yeni bir Github projesi oluşturarak, Github exporter aracını kullanıp verilerinizi taşıyabilirsiniz. Ayrıca Bitbucket ve SourceForce’daki aktarma araçlarını da taşıma için kullanabilirsiniz.
Api nedir?
Api -İng. Application Programming İnterface- uygulama programlama arayüzü olarak dilimize çevrilir. Api’ler basit bir anlatımla bir uygulamanın kodlarından küçük parçalar olarak tanımlanabilir fakat rastgele parçalar değildir. Her birinin görevleri vardır. Api’ler uygulamalar arasında belli kurallar ve kısıtlamalarla oluşturulan bağlantılardır da diyebiliriz. Örneğin; blogunuza twitlerinizi de eklemek istiyorsunuz. Bu durumda Twitter’dan ilgili Api’leri blogunuza eklemelisiniz. Bu sayede Twitter’la blogunuz arasında bir bağlantı kurdunuz fakat tüm Twitter özellikleri de blogunuza eklenmedi. Api’leri kullanmak için kütüphanelere ihtiyacınız vardır. Bu kütüphaneler SDK(Software Development Kit) olarak adlandırılır.
Bir Cevap Yaz