Anlık mesajlaşma uygulamaları teknolojinin bize kazandırdıkları arasında en kullanışlı uygulamalardan biri şüphesiz. Google, diğer tüm uygulamalarının yanı sıra bir mesajlaşma uygulaması ile de adından söz ettirmek istedi ve 2016 yılında Google Allo’yu piyasaya sürdü. Sesli ve görüntülü görüşme imkanı sunması, Google Asistan ile birlikte kullanılabilmesi, diğer mesajlaşma uygulamalarının önüne geçmesini sağlayacak mı merak konusu.
Google aslında mobil kullanıma geçilmeden Gtalk ile yakaladığı başarıyı tekrar sağlamayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda Hangouts uygulaması ile ilk adım atıldı ancak şirket beklediği ilgiyi yakalayamadı. 2016 yılında Google, Duo ve Allo isimli iki sohbet programını piyasaya çıkardı. Google Duo, bir görüntülü ve sesli konuşma uygulaması. Google Allo ise Google’ın mesajlaşma uygulaması. Google Allo, yapay zeka gibi birçok özelliği ile diğer mesajlaşma uygulamalarının önüne geçmeyi hedefliyor.
Google Allo Nasıl Kurulur?
Allo uygulaması Android ve iOS işletim sistemi sahibi cep telefonlarına uyumlu olarak üretildi. Google Play Store’dan ve App Store’dan rahatlıkla indirilebiliyor. Bu mesajlaşma uygulaması aynı Whatsapp gibi telefon numarası ile kullanılıyor. Kurulum işlemini gerçekleştirmek için uygulamayı açtıktan sonra ekranda bulunan boşluğa telefon numaranızı girmelisiniz. Bu numaranın doğruluğu önemlidir çünkü teyit amaçlı cep telefonunuza doğrulama kodu gelecektir. Numarayı yazdıktan ve “Kod Gönder” sekmesine dokunduktan sonra SMS ile gelen kodu ekrandaki boşluğa girin ve onaylayın. SMS gelmediyse “Tekrar SMS gönder” seçeneğine dokunabilirsiniz.
Doğrulama işleminin ardından Google Allo, kişilerinize, fotoğraflarınıza ve videolarınıza erişim sağlayabilmek için izin ister. Uygulamayı kullanabilmek için izin vermeniz gerekir. Ardından isminizi ve profil fotoğrafınızı belirleyerek kullanıma başlayabilirsiniz. Profil fotoğrafınızı isterseniz önceden çekilmiş fotoğraflardan seçebilir, isterseniz de o an yeni fotoğraf çekebilirsiniz.
Ayarlamış olduğunuz kullanıcı ismi, sadece numaranızı kaydetmeyen kişilere mesaj attığınızda işe yarar. Çünkü rehberine sizi eklemiş kişilere mesaj attığınızda sizi nasıl kaydettiyse o isimle görünürsünüz.
Google Allo ile iletişim kurabilmeniz içim mesaj atmak istediğiniz kişinin de bu uygulamayı kullanıyor olması gerekir. Kullanmayan kişilerin isminin yanında “Davet Et” yazısı bulunur. Bu yazıya dokunarak mesaj atmak istediğiniz kişiyi Google Allo’ya davet edebilirsiniz.
Google Allo ile Nasıl Sohbet Edilir?
Google Allo’yu indirdiğinizde, cep telefon numaranızı doğruladığınızda ve istenen izinlere izin verdiğinizde rehberinizdeki kişiler otomatik olarak Google Allo’ya yüklenir. Uygulamayı kullanarak biriyle sohbet edebilmeniz için, sohbet etmek istediğiniz kişinin telefonunda Google Allo yüklü olmalıdır. Yüklü değil ise görüşme yapamazsınız.
Sohbet etmek ise oldukça kolay. Google Allo diğer tüm Google uygulamaları gibi basit bir dile ve sade bir ara yüze sahip. Karmaşık işlemlere gerek kalmadan basit komutlar ile istediğiniz işlemi yapabilirsiniz. Biriyle sohbet edebilmek, mesajlaşmak için uygulamaya giriş yaptıktan sonra kişi listesinin bulunduğu bölümden mesaj atmak istediğiniz kişinin adına dokunmanız yeterli. Ayrıca ekranın sağ alt kısmında bulunan yuvarlak sembole dokunarak da yeni bir sohbet başlatabilirsiniz.
Google Asistan Deneyimi
Google Allo’nun diğer mesajlaşma uygulamalarından en büyük farklı Google Allo ile birlikte kullanılabiliyor olması. Uygulamayı kullanmaya ilk başladığınızda Google Asistan size otomatik olarak mesaj atıyor ve Google Allo’nun özelliklerinden bahsediyor. Diğer kullanımlarda ise sorularınıza mesaj atarak karşılık veriyor. “Hava durumu nasıl”, “İstanbul’un trafik durumunu söyler misin” gibi birçok sorunun cevabını Google Asistan ile öğrenebilirsiniz. Ayrıca telefonunuz içerisinde bir fotoğraf ya da belgeye ulaşmak istediğinizde Google Asistan bunu hemen gerçekleştiriyor. Örneğin “Bana sunum dosyamı göster” dediğinizde, telefonunuz içerisindeki tüm “Sunum” isimli dosyaları sizin için görüntülüyor.
Google Asistan, diğer yapay zeka uygulamaları gibi eğlenceli diyaloglar için de programlanmış. Asistan’a “Sıkıldım” dediğinizde sizi eğlendirecek bir video veya fotoğraf karşınıza çıkarabiliyor. Ancak şimdilik Google Asistan’ın Türkçe dil karşılığı bulunmuyor. “Türkçe biliyor musun” diye sorduğunuzda, “Hayır, öğreniyorum” şeklinde sorunuzu cevaplıyor.
Google Allo Çıkartmaları
Tüm mesajlaşma uygulamaları gibi Google Allo da çıkarmalara büyük önem veriyor. Yapılan sohbeti daha canlı hale getirmek için kullanıcılarına ücretsiz çıkarma paketleri sunan Google Allo’nun şu an için toplam 29 çıkarma paketi bulunuyor. Paketlerin farklı etnik kesimlere uygun geliştirilmesi de oldukça dikkat çekiyor.
Ses Tonunuzu Mesaj ile Yansıtın
Mesajlaşmalarımızda genellikle duygu durumumuzu anlatmak için emoji ve çıkartmaları kullanıyoruz. Bunlar yüz yüze sohbet ediyormuş hissi oluşturmak için tasarlanan özellikler arasında. Google Allo ise bu duruma farklı bir bakış açısı getirmiş durumda. Yazı boyutunu mesaja göre ayarlayabilme özelliği ile Google Allo, kullanıcılarına ses tonlarını karşıya aktarabilme imkanı tanıyor. Bir mesaj yazdığınızda mesaj gönderme ikonuna basıp yukarı doğru kaydırarak mesaj boyutunuzu büyütebilir veya aşağı doğru kaydırarak küçültebilirsiniz. Hepimiz mesajları karşımızdaki kişinin ses tonuna göre okumaya alışkınız. Yazı boyutu büyütme ve küçültme özelliği ile Google Allo, kullanıcılarına duygularını daha iyi karşıya aktarma imkanı sağlıyor. Çıkartma ve emojileri de kullanarak sohbetlerinizi daha canlı bir sohbet ortamında geçmesini sağlayabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz