Google Sitenizi Hemen Indexlesin
20 Kas, 2018 12:08 tarihinde eklendi

Google Sitenizi Hemen Indexlesin

Google Sitenizi Hemen Indexlesin

Web sitenizi yayınladığınızda ilk hedefiniz sayfanızın bir an önce keşfedilmesidir. Keşfedilmenin en kolay doğru yolu ise Google aramalarında ilk sıralarda yer almak olsa gerek. Peki Google’ın web sitenizi ya da blogunuzu indexleme süresini nasıl minimuma indirebilirsiniz? Bu yazıda size Google’ın temel olarak nasıl çalıştığını ve sitenizin daha çabuk ve sağlıklı şekilde nasıl index’lenceğini anlatacağım.

Googlebot, Index ve Crawling Ne Demek?

Sitenizi Google’a sevdirmeye başlamadan önce terminoloji ile aramızı düzeltelim ve bilmeyenlere yazıda bahsi geçen Googlebot’un, Crawling’in ve Index’lemenin ne demek oldukları hakkında bilgi verelim.

Googlebot, Google tarafından geliştirilen bir robottur. Görevi ise siteleri gezerek kaydetmeye değer olan verileri bulmak ve Google tarafından bilgi merkezine aktarılmasını sağlamaktır.

Crawling, Googlebot’un bir web sitesinden diğerine gitme işlemine verilen addır. Bu süreçte yeni içerikleri linkler sayesinde bulur ve Google’a raporlar. Bu yüzden linklerimiz ve o linki vermiş olduğumuz kelimelerimiz önemlidir.

Index’lemek ise crawl edilen bilginin Google tarafından toplanması ve arama sonuçlarında gösterilebilecek formata dönüştürülmesidir. Index’leme sırasında Googlebot hangi kelimelerin bold yazıldığını, hangi kelimelerden hangi içerikli sitelere link verildiğini, görsellerin ALT tag’lerinin olup olmadığını ve bunun gibi birçok veriyi de tarar.

Peki, Googlebot yeni içerikleri nasıl bulur? Web sitelerinin daha önceki index’lenmiş hallerini bulur ve web master’ların yeni eklemiş oldukları sitemap ile karşılaştırır. Yeni sitemap’teki linkleri ziyaret ederek sitenize veya blogunuza girmiş olduğunuz yeni içerikleri bularak onları index’ler. Bu mevzu o kadar derin ve karmaşık ki, bunun için ayrı ve oldukça da sıkıcı bir yazı yazmam gerekir. Temel olarak bu kadarını bilmeniz  sizin için yeterli diye düşünüyorum. Eğer Googlebot hakkında daha çok şey bilmek istiyorsanız Google Help’e göz atabiliriniz.

Peki Yeni Siteniz Nasıl Keşfedilecek?

Bu kadar teknik bilgi yeter. Artık işin sizi ilgilendiren kısmından bahsedelim. Googlebot’un temel olarak ne işe yaradığını ve Google’ın nasıl bütün interneti arama sonuçlarında çıkartmayı başardığınız temel olarak biliyoruz. Peki, Googlebot’a yeni sitenizi nasıl tanıtacaksınız?

İşte sorunuzun cevabı için yapmanız gerekenler:

Google’a Sitenizi Kaydedin

Eğer yeni bir domain almışsanız, muhtemelen Google’a onu kaydettirmeniz yararınıza olacaktır. Bunun için de www.google.com/addurl adresine giderek oradaki adımları uygulayın. Yaklaşık 30 saniyenizi alacaktır. Bu işlemi sadece Google için değil, diğer arama motorları için de yapın. Hepsinin bir “add url” desteği var.

Sitemap Oluşturun

Sitemap bir XML dokümanıdır. Temel olarak websitenizdeki bütün lüklerin yazılı olduğu bir dosyadır. Googlebot, Webmaster Tools’a tanıtmış olduğunuz sitemap dosyasındaki linklere gidecektir. Eğer sitenizi WordPress altapısında yapmışsanız sizler için mükemmel bir plugin önerim var: Google XML Sitemaps.  Bu plugin, siz hiçbir şey yapmadan site mapinizi otomatik olarak oluşturuyor ve yeni içerik girdiğinizde de sitemap’i güncelliyor. Harika! Eğer WordPress altyapısı kullanmıyorsanız, XML Sitemaps Generator çok işinize yarayacaktır.

Webmaster Tools Kullanın

Sitemap’inizi oluşturduğunuzda onu ilk Google Webmaster Tools’a kaydettirmeniz gerekmektedir. Bunun için bir Google hesabına ihtiyacınız var. Google hesabınızı açın ve hemen Webmaster Tools’a sitenizi kaydettirin. Bu işlemi Bing, Yahoo ve Yandex arama motorları için de yapın. Burası önemli bir kısım çünkü.

Sosyal Medyada Link Paylaşımı Yapın

Kurun

Açmış olduğunuz Google hesabından Google Analytics’i aktif hale getirin. Bu aşamada sizden bir onay isteyecektir. Google tarafından oluşturulmuş dosyayı FTP programınızı kullanarak sitenizin “www” ya da “public_html” klasörüne yükleyin ve Analytics ekranında “Onayla” butonuna basın. Google’ın vereceği Analytics kodunu da sitenizin Header bölümüne yapıştırın. Artık ziyaretçilerinizin nereden, ne kadar süre sitenizde kaldığını görüntüleyebilirsiniz.

Sosyal Medyada Link Paylaşımı Yapın

Googlebot, sitenize ulaşmak için linkleri takip eder. Bu yüzden sosyal medyada ne kadar çok linkiniz olursa, siteniz de Google tarafından o kadar çabuk indexlenir.

Google tarafı için bu kadar. Sitenize ziyaretçi çekmek için gereken adımların devamı SEO çalışması olarak adlandırılmakta ve onlarca maddeden oluşmakta.

Web sitenizin keşfedilmesi için yapmanız gereken, kartvizitlerinize web adresinizi yazmak, etkili bir sosyal medya yönetimi yapmak ve internette sürekli aktif olarak bloglar ile forumlara yorumlar yazıp sitenizin linkini bırakmak.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *