Saatlerce, günlerce hatta bazen haftalarca çalışıyor ve web siteniz için özgün ve güzel içerikler yaratıyorsunuz. Bu içeriklerin size ciddi hit akışı sağlamasını bekliyorsunuz. Ama o da ne! İçeriğiniz başka sitelerde yayınlanıyor. Hatta sizden daha çok hit alıp Google’da indexleniyor. Sonuç olarak ciddi içerik hırsızlarıyla karşı karşıyasınız.
İçerik Hırsızlarından Nasıl Korunurum?
Günümüzde insanların emeklerine ve haklarına saygı duymayan birçok insan var. Bu insanlar yüzünden web site sahipleri zarar görüyor. Size ait uzun zaman çalışarak yarattığınız içeriği daha sizin sitenizde yayınlanmadan kendi sitelerinde yayınlıyorlar. Bunu belirli yazılımlar ve bot denilen programlar sayesinde yapabiliyorlar. Webmaster’ların birçoğu bu yapılan işlemden şikâyetçi. Bu tam olarak hırsızlığa girer çünkü. Peki, nasıl korunuruz? Neler yapabiliriz?
Sitenizden içerik çalınmasına karşı alabileceğiniz bazı önlemler var tabiki. Bu önlemlerden biri hırsızlığa karşı servisler. İçeriğinizin çalınmasına karşı olan bu servisler sayesinde bot ile içerik çalma yapan kişilerin bir nebze de olsa çekinmesini sağlayacaktır. Sitenizden kopyala/yapıştır (copy/paste) yaparak içerik çalınmasına karşı yaratılan Tynt.com servisi bazı kodlar ile bu kopyala/yapıştırcıları engelliyor. Sizden çalınan içerik yayınlandığında “ KAYNAK: siteadınız.com” olarak sitenizi otomatik ekleyip, sitenize link veriyor. Bu da o site içeriğinizi yayınlasa bile otomatikman sizi kaynak gösterip sitenize yönlendirdiği için çalanın işine gelmiyor ve büyük ihtimalle bir daha size karşı hırsızlığa kalkışmıyor.
Başka bir geri püskürtme seçeneği de bu hırsızları bulup şikâyet etmektir. Bu hırsızlıkları bulmanız için bazı servisler var. Örneğin; copyscape.com adındaki servis, size ait içeriği tüm internette arıyor ve eğer başka bir yerde yayınlandıysa sonuçları size veriyor. Başka bir servis ise; Dmca.com. Bu siteye üye olduktan sonra size ait web sitenizi takip ediyor. Copy/paste yapmaya çalışan hırsızları anında şikâyet ederek Sandbox’a düşmesini sağlıyor. Ayrıca bu servise ücretli üyelik yaparak daha profesyonelce faydalar sağlayabilirsiniz. Bir diğer servis ise; Articechecker.com sitesi. Burada site adresiniz ile arama yapabileceğiniz gibi, copyscape servisi gibi sadece içerik de aratabilirsiniz. Bir diğer önlem ise; yazılarınızda site içi içeriklerinize link vermenizdir. Örneğin; bir yazınızda önceki yazılarınıza ait birçok link vermeniz çok yararlı olacaktır. Bu sayede yazınız çalınsa dahi, içerisinde size ait linkler olacağı için yayınlandığı yerden sizin sitenize belirli bir akış ve yönlendirme sağlayacaktır.
İçerik Hırsızlarını Şikayet Önemlidir
Tabi tüm bunları yaparken sitenizden içerik çalan hırsızları Google’a şikâyet etmeyi unutmayınız. Google Webmaster Tools kullanarak sitenizi yönetip, geliştirebilirsiniz. İçeriğinizi Google’a ilk siz bildirebilir ve yazının ilk yayıncısı olabilirsiniz. Böylece yazınız çalınmış bile olsa, hırsızlıktan Google o siteyi denetleyip aramalarda arka sayfalara kadar atacaktır. Sitesi arama motorunda arka sıralarda yayınlanan sayfalar da zamanla yok olarak hırsızlıklarının bedellerini az çok ödemiş olacaktır. Bunun gerçekleşmesi için webmasterların hırsız siteleri şikâyet etmesi çok önemlidir.
Bir Cevap Yaz