Waze Radar
16 Ağu, 2019 16:20 tarihinde eklendi

Waze Radar

Waze Radar

Waze, Google Play ve App Store üzerinde olan onlarca navigasyon uygulamasından en yenisidir. Başka bir deyişle, Waze,  ücretsiz, sosyal bir trafik durumu ve navigasyon uygulamasıdır. İlk defa, Tel Aviv Üniversitesinde okuyan bir yazılım mühendisi olan Ehud Shabtai tarafından ortaya atılan düşünce, Mart 2008 de Ehud Shabtai, Uri Levine ve Amir Shinarın bir araya gelip, düşünceyi uygulamaya geçirmeleriyle resmileşmiştir. Şu an dünyanın en büyük toplum temelli trafik ve navigasyon uygulaması haline gelen waze;  zamandan, yakıtdan tasarruf etmek için gerçek zamanlı trafik ve yol bilgilerini anında sizlerle paylaşır.

Waze adlı uygulama ülkemizde çok fazla kullanılmamakla birlikte ABD de sık kullanılan bir uygulamadır. 200 ülkede 50 milyonun üzerinde kullanıcı kitlesine sahip olan bu uygulama ile kullanıcılar gerçek zamanlı trafik bilgisi konumunu işaretleyerek diğer kullanıcılarla paylaşır. Bu şekilde izlenen yol üzerindeki trafik kazalarını, elverişsiz hava şartlarından kapanan yolları, yol çalışmalarını, ucuz benzin istasyonları, market ve otelleri bulan Waze Radar ve polis noktalarını da görmek mümkündür.

Waze Uygulama Nasıl Çalışır?

Waze uygulaması tamamen ücretsiz olarak Android işletim sistemine sahip telefonlar için Google Play üzerinden ya da IOS işletim sistemine sahip telefonlar için ise App store üzerinden indirilir. Uygulama ilk açıldığı zaman, açan kişinin konumunu bulur. Sol altda bulunan menü sayesinde uygulamanın diğer seçeneklerine de ulaşılabilir. Bu menüde gidilecek yer belirlenir, konum başkası ile birlikte yol güzergahında görünen kaza ya da trafik sıkışıklığı, kapanan yollar, radar yada trafik kameraları paylaşılabilir.

Waze Uygulamanın Olumlu Yönleri

Rakip uygulamalardan farklı olarak, oldukça yenilikçi şeyleri ortaya koyması Waze uygulamayı bir adım öne geçirmiştir. Diğer sosyal medya ile örneğin Facebook ile kurulan bağlantı sayesinde,  aynı güzergahtaki kişiler kolayca ulaşılabilir, rota üzerinde bulunan ucuz benzin istasyonlarına ulaşılabilir, konaklama için otel, yemek için market ya da lokanta bulunabilir, trafik yoğunluğu, kaza, olumsuz koşullar ya da tadilat sebebiyle kapalı olan yollar belirlenebilir. Her ne kadar Waze Radar ve polis noktalarının belirlenmesi, çok faydalı olmasa da, uygulama kullanıcısına zaman, para ve belki de hayati olarak yardımcı olabilir.

Waze Radar Uygulamasının Sakıncaları

Waze Uygulama her ne kadar olumlu yönleri çok olan bir uygulama olsa da polis noktalarını gören kişilerin, bu noktaya gelmeden yavaşlamaları, sonra yine hız artırmaları, ne yazık ki trafik kazalarını çoğaltmıştır. Uygulamanın en yoğun kullanıldığı ABD den örnek verirsek, kişilerin Waze Radarile polis noktalarını görüp hız yavaşlatıp artırmaları ABD deki şerifleri canından bezdirmiştir. Bunun için, Waze deki yakında radar var seçeneğini, hayati tehlike olasılığına karşı kapatma kampanyasına gitmişlerdir.

Bunun haricinde, yalnız diğer sürücüler değil, kendilerine saldırı yapılması da en büyük endişeleridir. Çünkü konum bilgisinden faydalanılarak tespit edilen radar olan yerlerde bekleyen polis arabalarına yapılan saldırı oranları fazlalaşmıştır.

Waze kullanıcılarının polis gördüğü anda konumu işaretlediği, ya da radar olan yerde yavaşlayıp, sonra hızlanarak kişilerin hayatlarını tehlikeye attığı durumlar öne sürülerek bu uygulamanın kapatılması istenmiştir.

Ancak Google yorum yapmaktan kaçınmıştır. Çünkü dev şirketin güvenlik teşkilatı ya da hukuki kurumlarla iletişi karmaşıktır. İlgili kurumlarda talep geldiğinde bilgi paylaşılıyor. Servis durdurma talebine karşı ise ABD Demokrasi ve Teknoloji Başkanı, Google’nın bu özelliğinin kapatmasının uygun olmadığı kararını alarak, son noktayı koymuştur.

Uygulama henüz ülkemizde yüksek kullanıcı sayısına sahip olmadığından böyle bir olumsuzluk henüz söz konusu görünmüyor. Ancak, trafikte polis noktalarının ve radarın bilinmesinin de yarardan öte zarar getirdiği de kaçınılmaz gerçektir.

Ne yazık ki ülkemizde Waze Radar görevini, toplu taşıma yapan, otobüs, minibüs, taksi şoförleri görmektedir. Sellektör, korna ya da en büyük tehlike cep telefonları ile radar ve polis noktalarını birbirine haber eden kişiler sayesinde trafik kaza ve ölüm oranları artmıştır. Peki ya Waze Radar uygulaması yaygınlaşırsa, durum ne olur buyurun siz karar verin…

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *