Facebook artık hayatımızın bir parçası. Bilgisayardan ya da cep telefonundan, her an herkes Facebook’ta içerik paylaşıyor, beğeniyor ve vakit geçiriyor. Hepimizin cep telefon numarası olduğu gibi Facebook sayfası da var. Bu yüzden eğer internet ile ilgili bir iş yapıyorsanız ya da bir blogunuz varsa, tıpkı Google’da görünür olmak kadar Facebook’ta da görünür olmak sizin için önemli olmalı.
İki yazıda aktaracağım Facebook SEO Teknikleri ile Facebook sayfanızın hem Google hem de Facebook aramalarındaki görünürlüğünü arttırabilir, sitenize ya da blogunuza daha çok ziyaretçi çekebilirsiniz.
Önce Facebook’un zaman içindeki yükselişini hatırlayarak başlayım ki, neden bizim için bu kadar önemli olması gerektiğini anlayalım.
İşte rakamlar ile Facebook’un tarihsel gelişimi:
- Facebook, 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kuruldu.
- 2007 yılında 50 milyon kullanıcıya ulaştı. Mobil sitesini hayata geçirdi.
- 2012 yılına gelindiğinde 800 milyondan fazla kullanıcıya sahip bir sosyal medya platformuydu. 19 farklı dil içeriği ile hizmet veriyordu ve 2000’den fazla çalışanı vardı.
- 2015 yılında kullanıcı sayısı 1 milyarı geçti. Kullanıcıların %60’ı en az günde 1çevrimiçi olurken, %95’i ise en az ayda bir çevrimiçi oluyordu.
Anahtar Kelimenizi Barındıran URL
Facebook sayfanızı açtığınızda URL’niz “http://www.facebook.com/sayfanizin-adi” şeklinde görüntülenecektir. Burada önemli olan, sizin için önemli bir anahtar kelimeyi bu URL’de barındırıyor olmanızdır. Bu şekilde hem Facebook içindeki aramalarda, hem de Google aramalarında görüntülenir olursunuz.
Anahtar Kelimenizi Sayfa Adında Barındırın
Facebook sayfası açtığınızda ilk olarak sayfa ya da şirket adını girersiniz. Yani Facebook sayfanızın adını belirlersiniz. Facebook sayfanıza ait URL gibi, Facebook sayfanızın adı da önemli bir SEO alanıdır ve mutlaka sizin için önemli bir anahtar kelime barındırmalıdır. Sayfa adınız H1 olarak görüntülendiğinden dolayı Google aramaları için de iyi sonuç verecektir.
Tek Bir Anahtar Kelime Seçin
Facebook sayfanızı SEO tabanlı geliştirirken almış olduğunu sayfa URL’si ile Facebook sayfanızın adında aynı anahtar kelimeler geçsin. Bir Facebook sayfasını farklı anahtar kelimeler ile donatmak pek fayda sağlamayacaktır. Hatta fark edilme konusunda size uzun vadede zarar bile verebilir.
“About” Bölümüne Özel İlgi Gösterin
About (Hakkında ) bölümü Facebook sayfanızın en önemli bölümlerinden biridir ve Facebook sayfanızın “Meta Description”ı olarak görüntülenir. Ziyaretçilerin şirketiniz ya da sizin hakkınızda biraz daha fazla bilgi almak istediği zaman baktıkları yerdir. Bu sebepten dolayı buraya yazacağınız içeriklerin güven verici, kararlı ve sizi en iyi şekilde tanıtacak şekilde olmasına dikkat edin. Tabi URL’nide kullanmış olduğunuz anahtar kelimenizi kullanmayı ve sitenize link vermeyi unutmayın.
Bütün Bölümleri Doldurun
Bir Facebook sayfası açtığınızda Facebook sizden doldurabileceğiniz birçok alan sunar. Bunların hepsini anahtar kelimelerinizi geçirecek şekilde doldurun. Hepsinin SEO için ufak da olsa katkısı var.
Yeni Tab’lar ekleyin ve Facebook Sayfanızı Genişletin
Çeşitli uygulamaları kullanarak Facebook sayfanıza web sitenizdeki linkleri ekleyebilir ve daha profesyonel bir görünüme ulaşabilirsiniz. Ekleyeceğiniz bir “İletişim” ya da “Ürünler” bölümü sayfanızda daha çok vakit geçirilmesini sağlayacaktır.
Facebook Sayfanızı Websitenizde ve Diğer Sosyal Ağlarda Tanıtın
Facebook sayfanızda web sitenizi tanıttığınız gibi web sitenizde de Facebook sayfanızı tanıtmanız gerekmektedir. Diğer sosyal medya platformlarını kullanıyorsanız (ki mutlaka kullanıyor olmanız gerekmekte) Facebook sayfanızı oralarda da tanıtmalısınız. Bu size daha fazla ziyaretçi olarak geri dönecektir.
Görsellerinizi Optimize Edin
Facebook sayfanıza ekleyeceğiniz görselleri ve videoları optimize edin. İsimlerinde anahtar kelimenizi geçirin. Ekledikten sonra mutlaka resmin ya da videonun altına bir açıklama yazın. Web sitenize ya da diğer sosyal medya hesaplarınıza link verin. Ziyaretçileri kendi ağınızda dolaştırın.
İçeriklerinizde Anahtar Kelimelerle Donatın
Facebook sayfanıza içerik gireceğiniz zaman mutlaka anahtar kelimelerinizi kullanın. Tabi donatın derken okunmayacak düzeyde anahtar kelimelerle doldurun demiyorum. Bu spam olarak algılanacak ve özellikle Google tarafından cezalandırılacaktır.
Linklerinizi Optimize Edin
Facebook sayfanızda link paylaşırken başlığınızda ve açıklama kısmında mutlaka anahtar kelimenizi geçirin. Eğer bu şekilde düzeltmeler yapmazsanız Facebook bunu otomatik olarak kendi yapacaktır ve anahtar kelimeniz yer almayacaktır.
Facebook Sayfanızda Diğer Sayfalara da Link Verin
Facebook sayfanızda bir içerik paylaşırken bunun size ait bir sayfadan ya da sosyal ağdan olmasına gerek yok. Sizinle alakalı veya benzer bir içeriğe sahip başka bir sayfanın da linkini verebilirsiniz. Bu, sayfanızda çeşitliliğe yol açar ve gelen ziyaretçiler, zengin içerik bulmak için tekrar sayfanıza uğrarlar.
Facebook Sayfanıza Back-link Verin
Back-link, link vermek anlamına gelir. Google robotları bu linkleri takip ederek sitenizin ne kadar değerli olduğunu belirler. Back-link konusu apayrı bir mevzu olduğundan dolayı burada değinmeyeceğim. Olay şu ki; Facebook sayfanıza forumlardan, bloglardan ve içerik yazabildiğiniz diğer tüm sitelerden link verin. Bu sayfanıza olan trafiğin artmasına sebep olacaktır.
Güncel Olun
Facebook hergün, her saat ve her saniye ziyaretçilerle dolu ayrı bir dünyadır. İçeriğiniz güncel olmazsa ziyaretçiniz de olmaz. Sürekli güncel olun, takip edin ve paylaşın.
Gizlilik Ayarlarınızın Doğru Olduğundan Emin Olun
Eğer yasal olarak sıkıntılı bir içeriğe sahipseniz, içeriğinizin herkes tarafından görüntülenebilir olduğundan emin olun. Yoksa sayfanız sadece arkadaşlarınız ve beğenenleriniz tarafından görüntülenecek ve diğer aramalara kapalı olacaktır.
Sayfanızın İçeriği ile Alakalı İçerik Paylaşın
Facebook’ta her türlü içeriğin paylaşıldığını görebilirsiniz. Fotoğraf, video, müzik, hikaye vs.. Kişisel olarak beğendiklerinizi işiniz ile alakalı olan sayfanızda paylaşmayın. Facebook sayfanızdaki içerikler mümkün mertebede sadece işiniz ile ilgili olsun.
Kullanıcılar ile Etkileşim Kurun
Sayfanıza yapılan yorumlara cevap verin, düşüncelerinizi paylaşın ve kesinlikle olumsuz bir yorumu (ağır küfür ya da aşağılama içermiyorsa) kaldırmayın. Bırakın insanlar konuşsun. Eğer hoşunuza gitmeyen bir yorum varsa altına mantıklı bir şekilde kendi savunmanızı yazın. Eğer blokaj koyarsanız sizin hakkınızda konuşabileceği yüzlerce yer olduğunu unutmayın. Kullanıcıları kaybetmeyi değil, geri kazanmayı hedefleyin.
Popüler Sayfaları İnceleyin
Yüksek beğenen sayısına sahip sayfaları inceleyin ve ne tür bir strateji izlediklerini belirlemeye çalışın. Aynı şeyi kendi sektörünüzdeki Facebook sayfaları için de yapın. Nasıl daha iyi bir sayfaya sahip olabilirim diye düşünün. Ya da “bunlarla ben uğraşamam!” derseniz bir sosyal medya ajansına başvurun.
Paylaşım Saatlerinizi Analiz Edin ve Düzenleyin
Evet, herkes Facebook’ta ama en çok hangi saatte en çok kullanıcı aynı anda aktif oluyor? Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum ancak şu şekilde bir yol ile kendi yolunuzu belirleyebilir, deneyebilir ve bir sonuca ulaşabilirsiniz. Facebook size sayfanızın analizini sunar. Buradan günün en çok hangi saati en çok kullanıcının sayfanızı ziyaret ettiğini bulabilir ve içeriklerinizi o saatlerde paylaşabilirsiniz. Böylece daha çok trafik elde etme şansınızı arttırmış olursunuz.
Soru Sorun
Facebook Questions’ı mutlaka kullanın. Basit bir şey de olsa sorunuzu sorun. Cevaplar bazen altın değerinde olabilir.
Görselliğe Önem Verin
Facebook sayfanızda yazıdan daha fazla görsel kullanın. Bırakın yazılarınız blogunuzda kalsın. İçinde anahtar kelime geçen bir başlık, 1 veya 2 kısa cümlelik bir açıklama yazısı ve kocaman bir görsel. Bu formül ilgi çeken bir Facebook sayfasına aittir.
Evet, Facebook SEO Teknikleri yazımız bu kadar. Ancak unutmayın, sosyal medyada deneme yanılma süreci çok önemlidir. Her markanın ve her sektörün farlı bir stratejisi olmalıdır. Eğer Facebook sayfanızın beğenenlerinin artmasını istiyorsanız deney yapmalı ve bu deneyin sonuçlarından bir sonuç çıkartarak o şekilde sayfanızı yönetmelisiniz. Ya da daha önce de dediğim gibi bütün bunları sizin için yapacak bir sosyal medya ajansı bulabilirsiniz.
Bir Cevap Yaz