Sendika; İşçilerin veya işveren kişilerin çalışma koşullarında veya ilişkilerinde, ekonomik olarak ve sosyal olarak haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla kurulmuş bir kuruluştur. Avrupa’da sadece işçi haklarını koruyan bir kuruluştur, ancak Türkiye’de hem işçi hem de işverenin kuruluşlarının ortak adıdır.
Sendikalar Ne İş Yapar?
Sendikaların ilk gelen amaçlarından birisi kendi bünyesine bağlı olan üyelerin haklarını korumak ve hizmet sağlamak olarak ilk sıraya gelir. Bunun haricinde sendikalar kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi açısından ve çalışmalar yaparak tüm çalışan işçiler ve işverenler için daha iyi çalışma ortamı ve ücret oluşturmayı amaçlamışlardır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre her işçi bir sendikaya bağlı olabilir. Bir sendikaya üye olmak, işverenin çalışanlar üzerinde sahip olduğu tüm yetkilerin ve gücü dengelenmesinde yardımcı olur.
Sendikaya Nasıl Üye Olunur?
Eski dönemde sendikaya üye olmak istiyen bir işçi notere başvurması gerekiyor ve bir miktar ücret ödemesi zorunluydu ancak, artık kolay bir çözüm sunulmuştur, E-Devlete girip sendikaya üye olabilirsiniz, E-Devlet sistemi üzerinden sırasıyla şu işlemleri yapınız, “başvurular”, “bakanlık lar”, “çalışma ve sosyal güvenlik” sonra “işçi sendikaları üyelik işlemi” işlemlerini yaparak sendikaya kayıt olursunuz, bu adımları izleyerek kolayca sendikaya üye ola bilirsiniz.
Sendikalı Olma Şartları Nelerdir?
Şuanda sadece bir adet şart vardır; On beş yaşına girmiş olan her kişi ve kanun hükümüne göre işçi sayılan herkes işçi sendikalarına üye olabilir. 6356 Sendika ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Madde 17 – (1)
Sendika Üyelikleri Ne İşe Yarıyor?
Çalışma koşullarının ve iş güvenliğinin iyi olmasında baya öneme sahiptir sendikalar, Bünyesindeki üyelerine birçok avantaj sağlıyor, Sendikaya üye olmak olmanın bir kaç avantajları ise şöyle;
- Ekonomik Nedenler; Çalıştığı iş yerinden ücret ve çalışma koşullarından memnun olmayan bir kişi işini kolayca bırakabilmektedir. Uzun zamandır çalıştığı yerden istifa etmek kariyer açısından pek olumlu değildir. Bu durum ise işçide duygusal ve mali yıkımlar oluşturabilir.
- Güvenlik Duygusu; Sendikalar, kişilerin yararına olan ferah seviyesinin artması ve emeklilik haklarını koruması için yöntemi zorlar. Bu sebepten, kişilerin işsizlik, hastalanma, kaza veya yaralanma, çeşitli tehlikeler veya gelir problemlerinden dolayı kendilerini korumalarının en iyi yöntemi bir sendikaya üye olmaktır.
- Sendikası olan iş yerlerinde %50’ye ulaşan daha asgari kaza oranları olduğu kanıtlanmıştır.
- Ayrımcılığı Kaldırmak; Bir şirkette denetim otoritesi ve astlar arasında oluşan, ücret, terfi ve transfer gibi kararlar öznel olabilmekte olup, yönetimi de etkileyebilir. Böyle durumlarda çalışanlar arasında ayrımcılık ve kayırma yaşanması da mümkündür. Bir sendika ise bu gibi durumlarda yönetimi zorlayıcı bir güce sahip olacaktır ve baskıya neden olan durumlardan yöneticileri politikalarını düzenleme doğrultusundan uyarabilmektedir.
Bir Cevap Yaz