Global Bir Marka Kimliği Oluşturmak ve Blog
7 Kas, 2018 23:05 tarihinde eklendi

Global Bir Marka Kimliği Oluşturmak ve Blog

Global Bir Marka Kimliği Oluşturmak ve Blog

Bilgisayarın ve internetin hayatımıza girmesi bize yeni bir alan sundu. Bilgileri, eskisi gibi kitaplardan ve ansiklopedilerden değil, bilgi yüklü sitelerden arar olduk. İnsanların bu ihtiyacını karşılamak için çoğu kişi, kişisel blog siteleri kurdu. Bu kişisel blog örneklerini internetin her köşesinde görmek mümkün.

“Eğer sıfırdan başlıyor olsaydınız (ya da gerçekten sıfırdan başlıyor olabilirsiniz) dünya çapında anlamda bir marka olabilmek için yapmanız gerekenler neler olurdu?”

Bundan 50 sene önce bir iş kurduğunuzda önce yerel anlamda başarılı olmanız gerekliydi. Dünyaya açılmak, insanların neler yaptığınızdan haberlerinin olmasını sağlamak gerçekten çok ama çok zordu. İnternet hayatımıza girdikten ve teknolojik gelişmeler yeterli bir düzeye geldikten sonra ise -eğer iyi de bir fikriniz varsa- neler yaptığınızı, yapabileceğinizi ve insanların bilmesini istediğiniz her şeyi oldukça düşük bütçeler ve sıkı bir çalışma ile anlatabilir, kendi sesinizi dünyanın istediğiniz yerine duyurabilirsiniz.

E-ticaretin  bütün dünyada bu kadar hızlı bir şekilde gelişmesinin nedeni de bu. 24 saat açık ve herkesin dilediği zaman ulaşıp alışveriş yapabileceği bir dükkâna sahip olmak. Çağlar boyu her tüccarın rüyalarını süsleyen bir ayrıcalıktı bu. Ve bugün ise rüyaların gerçekleştiği bir çağda yaşıyoruz.

Sosyal medyanın kullanımının inanılmaz derecede artmış olması ile dünya çapında anlamda bir takipçi kitlesine sahip olmak bundan 10 sene öncesi ile kıyaslanamayacak durumda.

  • Peki, nereden başlayacaksınız?
  • Ne tür stratejiler geliştirmek gerekli?
  • Hedefleriniz ulaşmak için hangi teknolojileri kullanmanız gerekiyor?

Bunlar, hedeflerinize ulaşmanız için cevaplamanız gereken sorulardan sadece bazıları.

Bu iki bölümlük yazıda dünya çapında bir takipçi kitlesine ulaşmak için nasıl bir blog sahibi olmanız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Biliyorum, oldukça uzun bir yazı oldu. Sabırla okuduğunuz için şimdiden teşekkür ediyorum.

Bu yazıdaki konularımız;

  • Tutkunuzu bilin, motivasyonunuzu bulun.
  • Bir hedef, strateji ve plan geliştirin.
  • Blog ve blog oluşturmanın temelleri.

Blog: Tutku, Motivasyon ve Kendinizi Keşfetmek

Blog, tamamen içerik üzerine kuruludur. Temel içeriğimiz de metinsel içeriktir ve açıkçası herkes her gün içerik üretecek derecede yazı yazmakta aynı yeteneklere sahip değildir. Ancak işin güzel tarafı, yazı yazdıkça daha iyi olmaya başlarsınız. Daha iyi oldukça daha çok yazmak isteyebilir ve gerçekten de hiç bilmediğiniz bir yönünüzü keşfedebilirsiniz. Yazmak bir motivasyon haline dönüşebilir.

Motivasyon çok ilginçtir. Herkes farklı bir şekilde motive olur. Kimi daha çok yazdıkça, kimi yaptıklarının karşılığını gördükçe kimi de ulaştığı insanların sayısının arttığını gördükçe. Burada bence en önemli olan başarısızlığı ve durağanlığı bir motivasyon kaynağına çevirebilmeniz. Çünkü acı ama gerçek şu: “Kimse sizin blog yazmanızı, içeriklerinizi okuyarak-izleyerek-dinleyerek vakit geçirmeyi beklemiyor.” Burada cezp edici ve takip edilir içerik üretmek önemli.

Eğer bir kitlenizin oluşmasını ve takip edilir olmayı istiyorsanız aşağıdaki maddeleri kapsayan içerikler üretmeniz gerekmekte:

  • Gerçekten önemli ve faydalı bilgi
  • İlginç / eğlenceli / merak uyandırıcı
  • Önemli bir grubun, topluluğun ya da oluşumun parçası

Bir insanın motivasyonunun güçlü ve sürekli olması 3 temel unsura bağlıdır;

  • Otonomi: Kendi hayatlarımızı kontrol etme dürtüsü
  • Ustalaşmak: Yaşamlarımızda gerçekten önemli olan bir konuda sürekli daha da iyi olma isteği
  • Amaç: Kendimizden daha büyük bir şeye hizmet edecek ve onu daha iyi hale getirecek bir şeyler yapabilmek.

Bundan 10 sene önce sınırları tamamen yeniden belirleyen, bilginin herkes tarafından ücretsizce ulaşılmasını temel alan ve binlerce gönüllü kişi tarafından oluşturulan “Wikipedia” adlı projenin günümüzün bilgiye ulaşma şeklini tamamen değiştireceğini kim tahmin edebilirdi?

Wikipedia, baktığımızda on binlerce yazardan oluşan uçsuz bucaksız bir blog. Wikipedia’nın karşılaştığı maddi ve manevi güçlükler karşısında devam etme gücü, tükenmek bilmeyen müthiş motivasyonundan gelmekte. “Dünyayı değiştirmek ve bilgiye yön verebilmek”

Ne Hakkında Blog Oluşturmalsınız?

Bir blog oluştururken ilk olarak kendinize soracağınız soru bu olsa gerek. Ben de verdiğim eğitimlerde bu soruyu sıkça duyuyorum. Bu soruyu kendinizin cevaplaması gerek maalesef. Benim için bu sorunun cevabındaki sır, yetenekleriniz dâhilinde gerçekten ne yapmayı sevdiğinizi bulmanız. Söylemesi kolay, yapması ise gerçekten zor!

Sizi ne heyecanlandırıyor? Futbol? Politika? Espiriler? Köşe yazıları? Saatlerce başından kalkmadan yapmaktan zevk aldığınız her ne ise o, hakkında blog yazmaya başlamanız gereken şeydir.

Acı ama gerçek, birçok insan gerçek yetenek ve tutkularının ne olduğunu bilmeden bir hayatı yaşıyorlar.

İş Gibi Gelmeyen İş

Bu işin de en güzel tarafı bu zaten! Yaptığınız iş, iş gibi gelmediğinden zorla yapmak yerine zevkle ve en iyisine ulaşmak için yapıyorsunuz. Her gün sabahları zorla iş giden milyonlarca insanı düşündüğümde gerçekten de garip duygular içine giriyorum.

Steve Jobs’un ünlü Stanford Üniversitesi’ndeki konuşmasında dediği gibi; “Bir başkasının hayalini yaşamak için hayat çok kısa. Gerçekten yapmaktan zevk aldığınız işi bulun ve onu yapmaya koyulun.”

Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Steve Jobs’un bahsettiği gerçekten zevk alarak yaptığınız şeyi nasıl bulacaksınız? İş gibi gelmeyen işi sizin için ne?

Bunu bulmanıza yardımcı olacak sorulardan bazılarını aşağıda yazdım:

  • Kolaylıkla yaptığınız şey nedir?
  • Gecenin bir vaktine kadar izlemekten ya da okumaktan keyif aldığınız ne var?
  • Sizi sabah normalden daha erken ne kaldırır?
  • İnsanların genelde iltifat ettiği yönünüz nedir?
  • Motivasyonunuzu ne kazandırıyor?

Bu sorulardan bir tanesine vereceğiniz cevap yazacağınız blogun konusunu belirleyebilir. Kendime uyguladığım zaman gerçekten doğru cevaba ulaşabiliyorum.

Başarılı Blogger’lar ne Hakkında Yazıyorlar?

Başarılı blogger’ları “başarılı yapan” şey, gerçekten tutku ile bağlı oldukları ve yapmaktan sıkılmadıkları bir konu hakkında yazıyor olmaları.

Kendinizi tanımak ne kadar zor olabilir ki?

Tanıtım ve Pazarlama

Nereye gittiğinizi bilmezseniz geldiğiniz yerin de bir önemi olmaz. Blogunuz ile ilgili kısa ve uzun vadeli hedefleriniz olmazsa bir süre sonra yazmaktan sıkılıp bırakmanız hiç de sürpriz olmaz.

Eğer gerçekten ciddi bir iş yapmak istiyorsanız hedeflerinizi belirlemeli ve sürekli aktif bir şekilde hareket ederek blogunuzun daha iyi yerlere gelmesi için çalışmalısınız. Unutmayın, her türlü kaynak elinizin altında. Google adındaki bilgeye sormanız yeterli.

Hedef Kitlenizi Tanımlayın

Hedef kitlenizi belirlemek ve onları tanımak çok önemlidir. Dünyada 2 milyar internet kullanıcısının olması hepsinin sizin hedef kitleniz olduğu anlamına gelmez.

Hedef Kitlenizi Nasıl Tanımlarsınız?

Sosyal medya ve internetteki hedef kitlenizi tanımlayıp onlara ulaşmak işin en zor taraflarından biridir. Düzenli, süreklilik gerektiren ve birebir iletişimin temelini oluşturan ve tıpkı SEO çalışmaları gibi blogunuzun hayatı boyunca sürdürmeniz gereken çalışmalar bütünü.
Hedef kitlenize ulaşmanız için bazı küçük yöntemleri paylaşmak istedim:

  • Anahtar Kelimeler: Öncelikle anahtar kelimelerinizi belirlemeniz lazım. Blog açacağınız konuyu hangi kelimelerin özetlediğini bulmanız gerekmekte. En fazla 15 tane olmak üzere anahtar kelimelerinizi belirleyin.
  • Twitter Search: Twitter search mutlaka kullanmalısınız. Anahtar kelimelerinizi aratıp bu kelimeleri tweet’lerinde kullanmış kişileri takip etmeye başlamalısınız.
  • Facebook Search: Tıpkı Twitter’da olduğu gibi Facebook’ta da anahtar kelimeler ile arama yapıp çıkan sayfaları beğenmeniz ve bu sayfalara konu ile ilgili, insanların dikkatini çekecek içerikler girmeniz gerekmekte.
  • Google Blog Search: Blog search gerçekten harika bir teknoloji. Size yaptığınız aramaya göre açılmış blogları gösteriyor. Bu bloglardan kurucularının e-posta adreslerini alarak birebir onlara ulaşabilirsiniz.
  • Linkedin: Anahtar kelimelerinizi aratın ve profesyonel ağınıza eklemeyi uygun gördüğünüz kişiler ile iletişime geçin. İnanılmaz iş fırsatları ve motivasyon için daha iyi bir sosyal ağ olamaz.
  • Pinterest & İnstagram: Eğer görsel bir iş yapıyorsanız mutlaka ilgili konularda aramalar yapın ve kişileri takip etmeye başlayın. Yeni resimler paylaşın ve etkileşime geçin.

Hedeflerinizi Belirleyin

Hedefler odağınızın ve motivasyonunuzun kaybolmasını engeller. Mutlaka kısa ve uzun vadede başarmak istediklerinizin yazılı bir listesi olmalı. Bunu tabiki tarihlerle de sınırlarsanız sürekli uymanız ve yapmanız gereken bir iş listesine sahip olmuş olursunuz.
Hedefleriniz rakamlarla ölçümlendirilebilir olmalı;

  • Blog / Websayfası aylık ziyaretçi sayısı
  • İlk 6 ayda 1000 e-posta adresi toplamış olmak
  • İlk 6 ayda 2000 Twitter takipçisi gibi

Hedefler için Doğru Seçimler

Blogunuzun konusuna göre hangi sosyal ağlarda aktif olarak çalışacağınızı belirlemeniz gerekmekte. Bu aslında bir nebze de sosyal medya stratejinizi belirlemeniz demek. Bu yazıda mutlak bulunmanız gereken bir kanal söylemekten ziyade hangi sosyal ağın ne işe yaradığından kısaca bahsetmek daha doğru olacaktır:

  • Facebook: Herkes Facebook’ta! Mutlaka burada aktif olarak yer almanız gerekiyor.
  • Twitter: Anlık bildirimlerinizi yapmak ve rakiplerinizin de neler yaptığından haberdar olmanız için oldukça gerekli. Ayrıca hedef kitlenize nokta atışı yapabileceğiniz en popüler micro blogging ağı. Aktif şekilde kullanın.
  • Pinterest: Eğer görsellik üzerine bir blogunuz olacaksa (mesela moda ya da dekorasyon gibi) Pinterest mutlaka bulunmanız gereken bir sosyal ağ. Infographic’ler için de harika!
  • Tumblr: Tumblr, daha çok genç kullanıcıların olduğu mükemmel bir sosyal blog ağıdır. Gençlere yönelik içeriğiniz varsa olmanız gereken yer Tumblr.
  • Instagram: Tıpkı Pinterest gibi. Görsellik ön plandaysa burayı da es geçmeyin.
  • Youtube: Video her geçen gün güç kazanıyor. Video içerik üretenler ise uzun vadede daha başarılı olacaklar. Her ne hakkında içerik üretiyorsanız üretin, Youtube videoları çekmeye bir an önce başlayın.

Ölçümleme & Raporlama

Yaptığınız her şeyi izlemeye alın ve sonuçlarını inceleyin. Neyin nasıl tepki verdiğini ölçüp hareketlerinizi ona göre belirlerseniz daha başarılı olursunuz.

Tabi ki yaratıcı olmak da çok önemlidir. Paylaşımlarınıza yaratıcılığınızı katar ve bir farklılık yaratırsanız bunun etkilerini görebilirsiniz. İşte bu yüzden ölçümleme ve raporlama çok önemlidir.

Tekrarla

Neyin işe yaradığını öğrendiğiniz anda onu daha iyi hale getirmek için çalışın. İyi sonuç veren şeyi tekrarlayın. Bunu aynı paylaşımları yapmak ve aynı içerikleri tekrar tekrar yazmak olarak değil, iyi sonuç veren yöntemi türetmek olarak düşünün.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *