Google Analytics, internet sitelerinin ziyaretçi davranışlarını gösteren bir analiz raporu uygulamasıdır. Siteye girenlerin yalnızca sayısını değil, hangi sayfaların daha çok ziyaret edildiği, ziyaretçinin sayfalarda kalma süreleri, kullanıcının siteye nereden giriş yaptığı gibi çok ayrıntılı bilgileri bir analiz raporu olarak kullanımınıza sunar. Google search analytics uygulaması ise daha seçici ve ince ayrıntılı bilgileri hizmetinize sunar. Google analytics search console uygulaması ile siteye giren ziyaretçinin gerçek kullanıcı mı yoksa robot mu olduğu gibi konularda daha ayrıntılı bilgileri de verir. Yenilenen sayfaları tarafınıza bildirir. Google Analytics yalnızca tarayıcılarında JavaScript etkin olan kullanıcıların oluşturduğu yoğunluğu izler. Oysa Google search analytics, JavaScript kodu doğrulanmamış fakat Google tarafından taranan sayfalarında raporlarını search console aracılığı ile sunar. Google analytics tüm anahtar kelimeleri görüntülerken search console sitenizde bulunan en önemli anahtar kelimeleri seçerek görüntüler.
Google Search Analytics Nasıl Kullanılır?
Google search analytics uygulamasını kullanabilmeniz için öncelikle Google hesabınız ile giriş yaparak Google analytics uygulamasını sitenize kurmalısınız. Bunun için Google analytics uygulamasına girip yönlendirmeleri takip ederek site adresinizi programa kayıt edersiniz. Sonrasında program size bir kod verir ve bu kodu sitenize yapıştırarak doğrularsınız. Böylece Google analytics uygulamasını kullanmaya başlayabilirsiniz. Sonrasında daha ayrıntılı analiz raporları elde edebilmek için search console uygulamasından faydalanmak için yapmanız gereken işlemlere geçersiniz. Bunun için Google analytics uygulamanıza girip yönetici sekmesine tıklayıp Google search console veri paylaşımını etkinleştirmek istediğiniz mülke gidin. Mülk sütununda bulunan mülk ayarlarını tıklayın. Sayfayı kaydırarak search console ayarlarını görün ve burada site linkinizin bulunup bulunmadığını görün. Site linkiniz yoksa kaydetmelisiniz. Sonrasında search console içerisinde raporlarınızın ne şekilde görünmesini istediğinizi seçip kaydete bastığınızda uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Google Search Analytics İle Geçmiş Verilerin Görüntülenmesi
Search console verileri 16 ay süre ile depolar. Bu süre içerisinde gerçekleştirilen tüm analiz raporlarına geçmişe dayalı yapacağınız arama ile ulaşabilirsiniz. Search console verileri toplanmaya başladıktan 48 saat sonra kullanımınıza sunulacaktır. Bu nedenle Google search analytics analiz raporlarını görebilmeniz için kayıt zamanınız önem taşır. Uygulamayı kullanmaya başladığınız tarih itibarıyla ileriye dönük analiz raporları almaya başlarsınız. Görünümün oluşturulması ve site doğrulaması yaptığınız tarih ve saat itibarıyla Google search analytics analiz raporları görüntülemeye başlarsınız. Sonrasında 16 ay süreli geriye dönük raporlarınızı inceleyebilirsiniz.
Google Search Analytics Avantajları
Google search analytics uygulamasının site sahipleri için birçok avantajı bulunur. Web sitesine giriş yapan ziyaretçilerin davranışlarını analiz raporları ile tahlil ederek sitelerini geliştirme ve yenileme şansına sahip olurlar. Hangi sayfalarda düzenlemeler yapılacağı konusunda bilgi sahibi olarak sitelerini geliştirerek site trafiğini artırabilirler. Site trafiğinin artması ile arama motorlarında üst sıralarda yer alarak daha verimli bir çalışma şansı yakalayabilirler. Google search analytics uygulamasının ücretsiz bir hizmet olması da çok büyük bir avantajdır.
Bir Cevap Yaz