Ramazanda kilo almamak büyük meziyet doğrusu. 17-18 saat sonra yenilen yemekte aşırıya kaçmak ve bunu takip eden sahur yemeğini abartmak kilo almamıza neden oluyor. Bilinçsiz ve acele edilerek yenilen yemek, gün boyu bir şey yenilmemesine karşılık kilo aldırabiliyor. Hâlbuki biraz dikkat ederek ramazandan zayıflamış olarak çıkmak mümkün.
Diyet bir nevi aç kalmaktır. Zaten orucun yapısıyla örtüşmekte. Biraz dişinizi sıkarak kilo vermeyi rahatlıkla başarabilirsiniz. Yalnız kilo verme umuduyla sahursuz oruç tutmaya kalkışmayın. Bu hem sağlığınız için çok zararlı hem de dini açıdan sakıncalı olabilmektedir. Özellikle şeker, tansiyon hastaları buna çok dikkat etmeleri gerekmektedir. İftar yaptıktan 1-2 saat sonra( besinlerin vitamininin vücut tarafından emilmesinden sonra) yürüyüş yapabilirsiniz. Bu kilo vermenize yararı olacaktır.
İftarda daha fazla sebze ağırlıklı yiyecekler yemeniz, tatlı yerine meyve tüketmeniz yine kilo vermede ana unsurlar arasında yerini almıştır. Asıl zor durumda bırakan susuzluğu gidermek için iftarla sahur arasına yayılmış şekilde bol su içmelisiniz. İftar, sahur arasındaki zaman diliminde yeterli miktarda karbonhidrat, protein, su almanız gerekmektedir. Badem, fındık, ceviz türü yemişler yemeniz size enerji vermesi bakımından yararlı olacaktır. Kepekli ve posalı ürünler tüketerek daha uzun miktarda tok kalmanız mümkün.
Yağlı etlerden, tatlı türlerinden uzak durmanız kilo verme sürecinde yararınıza olacaktır. İftara kadar düşen kan şekerine bağlı olarak tatlı yeme isteği olabilir. Biraz dayanarak ve bu süreci tatlı işle gidermek zafere giden yolda size yardımcı olacaktır. Bol sağlıklı günler.
Bir Cevap Yaz