Marsla İlgili Yeni Bulgular
19 Oca, 2016 12:11 tarihinde eklendi

Marsla İlgili Yeni Bulgular

Marsla İlgili Yeni Bulgular

Marsla İlgili Yeni Bulgular

NASA, düzenlemiş olduğu basın toplantısı içerisinde Mars’ın atmosferi konusunda yeni bilgileri paylaştı. Kızıl Gezegen üzerinde Güneş fırtınaları ile birlikte atmosferini kaybettiği açıklandı. NASA, Türkiye saati ile beraber 22.00’da yapılan basın toplantısı içerisinde Mars’ın atmosferinin geçmişine uzanan bilgileri tam olarak açıkladı. MAVEN uzay aracı içerisinde elde edilen veriler ışığında Kızıl Gezegen’in atmosferinde yer alan Güneş fırtınaları sebebiyle kaybetmiş olduğunu ve bu nedenle küresel anlamda ısınmayla karşılaşarak bugünkü durumuna geldiğini söyledi.

Mars Nasıl Bu Hale Geldi

Mars gezegeninin atmosferinin uzaya ne şekilde kaybolduğu, bugüne kadar tam olarak anlaşılamıyordu. MAVEN’ın bu yılbaşı içerisinde yaşanılan bir Güneş fırtınası sonrasında ise elde etmiş olduğu veriler, yıldızdan yayılmakta olan yüklü parçacıkların Mars atmosferini ne şekilde süpürdüğünü gösterdi. Yapılan açıklama içerisinde, yüklü parçacıkların Mars gezegeninin atmosferinin üst kısımlarını tam olarak harekete geçirerek uzaya ittiğini gösterdi. Mars’ın milyarlarca yıl süresince yer alan atmosfere kaybetmiş olduğu hidrojen, oksijen ile beraber karbondioksit gibi molekül koşulları, zamanla gezegenin bu konuda manyetik alanını kısa sürede zayıflatmış ve Mars Güneş fırtınalarına çok daha dayanıksız hale gelmiş.

 marsla ilgili bulguar 1

4 Milyar Yıl Önce Mars

Science and Geophysical Research Letters dergisi tarafından sunulan araştırma, Mars gezegeninin yaklaşık 4 milyar yıl öncesinde Dünya’da yer aldığı gibi kalın bir atmosfer koşullarına sahip olduğunu ortaya çıkardı. Söz konusu dönem içerisinde Mars yaşama olanağı verebilen verecek ısı, su ve gaz yoğunluğunu bulunduruyordu. Gezegen içerisinde atmosferinin uzay içerisinde kaybolmasıyla beraber Mars ısı ve radyasyona karşı her anlamda korunmasız hale getirdi. Bununla beraber bugünkü gibi gece ve gündüz arasında belirgin ısı farkları yer aldı. Araştırma içerisinde yer alan Colorado Üniversitesi’nde Bruca Josky, “Atmosfer koşularının kaybolmasından sonra gezegen içerisinde yer alan suyun nereye gittiği şu anki koşullarda en büyük soruyu teşkil ediyor” açıklamasını yaptı.

Mars’ta Ne Bulundu

Mars gezegeninde bugünkü soğuk ve kurak koşullar içerisinde gelmesinin ana sebebi ise manyetik alanını tam olarak kaybetmesi olarak yer aldı. 4 milyar içerisinde manyetik alanı her durumda giderek zayıflamaya devam eden Mars, Güneş’ten yaklaşık olarak 3 milyon kilometre hızla yayılmaya devam eden parçacıklara karşı çok daha savunmasız olarak bulundu. Bilim adamları, 4,3 milyar yıl öncesinde Mars’ta var olmaya devam eden okyanusların, gezegenin tam olarak yüzeyini 140 metre derinlikte yer alacak kadar su içerdiği tahmin edildi. MAVEN ekibi içerisinde yer alan Stephen Bougher, uzay aracının atmosfer içerisinde gözlemlerinde bol miktarda yer alan su ve hidrojen molekülü tespit edildiğini ve ortaya çıkan bu bulgunun diğer bilgilerle uyum gösterdiğini söyledi. Gelecekte Mars gezegeni ile ilgili bizleri ne tür haberler bekliyor bilinmez. Mars gezegeni ile ilgili en yi gelişmeleri sitemizden kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *